Joi , 25 Mai 2017

Sprijin de 15.000 de euro pentru comercializarea lânii

Din 2018, crescătorii de ovine ar putea primi fonduri de până la 15.000 de euro fiecare pe o perioadă de trei ani, ca subvenţii pentru comercializarea lânii.

Ministerul Agriculturii a propus un proiect de hotărâre de Guvern prin care crescătorii de ovine vor putea beneficia de până la 15.000 euro pentru comercializarea lânii. Astfel, actul normativ prevede că valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de un leu/kg lână comercializată. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. Schema de ajutor de minimis ar urma să aibă resurse financiare de 36 de milioane de lei de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2018.

Subvenţia pentru comercializarea lânii se va acorda crescătorilor de ovine care deţin o exploataţie înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi care pot face dovada comercializării cantităţii de lână pentru care solicită acordarea sprijinului către un centru de colectare a lânii sau o unitate de procesare a lânii.

Menţionăm că în repetate rânduri crescătorii de ovine din Sălaj au atras atenţia asupra preţului mic al lânii şi a lipsei cumpărătorilor. În această privinţă, zootehnistul Ioan Cherecheş, reprezentantul Asociaţiei Ovis Sălaj, aminteşte că înainte de ’89, o parte însemnată din venitul fermierilor era obţinută din vânzarea lânii.

Reamintim că în acest an, Asociaţia Ovis Sălaj a demarat un proiect privind înfiinţarea unor puncte de colectare a laptelui şi a unor fabrici de lână.

Potrivit informaţiilor oficiale, la ora actuală, în jur de 75 la sută din lâna din România se aruncă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

14 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Taur
14 Decembrie 2018
Citeşte mai mult