Joi , 12 Octombrie 2017

Singura fermă de mistreţi din judeţul Sălaj este deţinută de un tânăr din Aluniş

Un tânăr de 30 de ani din Aluniş deţine singura fermă de mistreţi din judeţul Sălaj, având în ea peste 30 de exemplare. Porcii pe care suntem obişnuiţi să-i întâlnim în habitatul lor natural- în pădure, s-au adaptat şi se dezvoltă în ferma lui Alexandru Pop.

Este un proiect pe care tânărul sălăjean l-a pus pe picioare în urmă cu câţiva ani şi care a crescut, astfel încât acum se gândeşte să se extindă cu noi ţarcuri. „Această poveste a început în 2015 când mi-am schimbat locul de muncă. După opt ani, am revenit acasă şi mi-am propus să încep un proiect care să mă ţină în zonă, fără să renunţ la jobul pe care îl am. Am vrut să fac ceva care să mă relaxeze. Fac acest lucru, în primul rând, pentru mine, pentru că mă simt foarte bine în mediul natural. La fel am încercat şi pentru porcii din fermă-să le creez un mediu cât mai natural. Au foarte mulţi copaci, foarte multe tufe, în aşa fel încât să se simtă precum ar fi în mediul lor natural. Am început cu şapte exemplare, apoi am mai achiziţionat opt. Ulterior, am reuşit să-i înmulţim. Am ajuns în acest an la 38 de exemplare şi încet, încet o să mărim efectivele. În primul rând, însă, o să extindem suprafaţa ţarcului” , precizează Alexandru Pop.

Cât despre viitorul fermei sale de la Aluniş, Alexandru afirmă că porcii se vor înmulţi în continuare pe cale naturală, urmând apoi să se gândească la partea legată de profit, deocamdată raportându-se doar la investiţii. „Porcii se înmulţesc doar pe cale naturală. Am adus genetică din altă parte. Încă nu am reuşit să ajungem la  stadiul să-i valorificăm.  Avem câteva cereri pentru sărbătorile de Crăciun. Nu le putem satisface pe toate pentru că suntem la început, dar sperăm pe viitor să putem să ne dezvoltăm şi să satisfacem toate comenzile”, completează Alexandru Pop.

 

Pe viitor tânărul fermier se gândeşte şi la accesarea anumitor programe europene care să-l ajute să se dezvolte atât pe partea de infrastructură, cât şi pe partea de exemplare. 

Comentariile celorlalți

COCIUBA pe 09.07.2018 la 19:37
Vreau sa iau legatura cu proprietarul ..are cineva un numar de telefon

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

26 Septembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei