Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Vineri , 13 Octombrie , 2017

Sfânta Parascheva, de ce este ţinută această sărbătoare de femei, în mod special. Ce explicaţii au etnologii

de Cristina POP

 Sfânta Cuvioasa Parascheva, cunoscută şi sub numele de Paraschiva, este prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 14 octombrie. Cuvioasa este sărbătorită nu doar de Biserica Ortodoxă Română, ci şi de alte biserici de rit oriental. De asemenea, este cunoscută ca fiind sfânta patroană a Moldovei.

Etnologii spun că aceasta este una dintre cele mai mari sărbători ale toamnei, iar pentru oamenii de ştiinţă este un model despre modul în care a fost receptată această sărbătoare deopotrivă religioasă, dar şi populară, în calendarul şi mentalitatea ţăranului român. „Sfânta Parascheva este un personaj religios foarte important care a fost păstrat în mentalitatea tradiţională şi în imaginarul tradiţional în mod special prin caracterul ei de smerenie. Tot în această perioadă, în vremea precreştină se ţinea o sărbătoare care se numea Vinerea Mare şi care face parte din cele 12 vineri ţinute din an şi fiecare într-un fel anume. Este o sărbătoare precreştină legată de destinul feminin”, precizează etnologul Camelia Burghele.

Vasile Lupu a cumpărat moaştele Sfintei Parascheva, le-a adus la Iaşi şi le-a păstrat acolo, dovadă fiind pelerinajul care se face Iași. Întrucât Sfânta Parascheva a devenit ocrotitoarea Moldovei, trebuia să i se atribuie şi o calitate de tămăduitoare. „Încet, încet, în credinţa populară s-a acreditat ideea că Sfânta Parascheva este bună pentru tămăduirea bolilor. De aceea Sfânta Parascheva nu este ţinută doar în calitatea ei de Sfîntă a bisericii, ci şi de sfîntă a poporului oarecum, de tămăduitoare a tuturor bolilor. De aceea, femeile ţin în special această zi pentru a fi bună înţelege în familie, pentru a-şi feri copiii de diferite boli. De asemenea, femeile care nu pot rămâne însărcinate ţin această zi, ştiut fiind că Sfânta Parascheva poate să trimită fertilitate asupra femeilor şi, în general, această Sfânta Parascheva care s-a contaminat cu atributele Vinerii Mari din precreştinism este o sărbătoare eminamente legată de destinul feminin”, completează Camelia Burghele. 

Femeile în această zi postesc sau ajunează, iar rugăciunile din biserici se îndreaptă, în mod special, asupra destinului lor feminin.