Joi , 23 Martie 2017

Senatorul Lungu, în Basarabia

 Cristian Vasile Lungu merge în Basarabia pentru a marca la faţa locului unirea acestei provincii cu România, în 1918.

O delegaţie de parlamentari români vor participa în acest week-end la manifestările dedicate unirii Basarabiei cu România. Printre aceştia se află şi senatorul sălăjean Vasile Cristian Lungu.

„Vineri, 24 martie, voi participa, alături de câţiva deputaţi PMP, în Republica Moldova la câteva evenimente oficiale cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România. Delegaţia oficială va fi formată din deputaţi şi senatori PMP şi condusă de preşedintele executiv Eugen Tomac. Vineri şi sâmbătă vom participa la o serie de evenimente dedicate acestei zile şi să vizităm câteva instituţii importante din Chişinău, precum şi din alte localităţi, acolo unde românismul este adânc implantat. Scopul vizitei este departe de a fi doar unul de încărcătură simbolică, întrucât obiectivul major este de a cunoaşte problemele românilor de peste Prut şi pentru a putea vedea în ce măsură îi putem ajuta pentru proiecte şi soluţii concrete”, a declarat pentru Sălăjeanul senatorul Vasile Cristian Lungu.

 

Cum s-a unit Basarabia cu România

 

Până la şedinţa din 27 martie 1918 a Sfatului Ţării din Basarabia, comitetele ţinuturilor din Bălţi, Soroca şi Orhei au fost consultate în privinţa Unirii cu Regatul României. Pe 27 martie, Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii cu România cu anumite condiţii. 

 Această stare a durat timp de 22 de ani, până la 28 iunie 1940, când un ultimatum al guvernului sovietic conform pactului Hitler-Stalin a fost adresat României privind cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică. România a cedat şi după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roşie, administraţia şi Armata Română retrăgându-se la est de râul Prut.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei