Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Miercuri , 11 Decembrie , 2019

Se scumpeşte carnea de porc

de Alina Rad

 Preţul cărnii de porc s-ar putea tripla în anul viitor faţă de anul 2018, după ce în 2019 s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă, ajungând la un cost mediu de 4 euro/kg în rafturile supermarketurilor, spun reprezentanţii Asociației Române a Cărnii.

Cauza acestei creşteri este diminuarea bruscă a cantităţii de carne de porc, efect al prezenţei pestei porcine africane în majoritatea judeţelor din România, susţine Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.

Avem carne de porc deocamdată ieftină, consideră preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, pentru că marii jucători de carne din piaţă nu mai pot acum să exporte producţia realizată în România, iar carnea merge în special în supermarketuri. În caz contrar, preţurile ar fi duble, consideră Radu Timiş.

Acesta a dat asigurări că românii vor găsi carne de porc în supermarketuri de sărbători la preţuri similare celor din prezent  și a anticipat că problemele vor apărea începând cu lunile februarie - martie.

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii cred că România ar putea să-şi refacă industria şi efectivul de porci în câţiva ani, însă mai întâi trebuie să ia măsuri concrete de combatere a pestei porcine. În prezent, pesta porcină africană evoluează în 254 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 709 focare, potrivit datelor oficiale. De la debutul bolii în România, în iulie 2017, şi până în prezent, au fost sacrificaţi peste 540.000 de porci afectaţi de boală şi au fost identificate peste 2.300 de cazuri la misterţi.