Vineri , 15 Martie 2019

Se dau amenzi pentru lipsa analizei de risc

Din luna iulie a anului trecut, aproape toate persoanele juridice, fie că sunt firme fie că sunt instituţii, sunt obligate să îşi facă analize de risc la securitatea fizică. În timp ce patronii spun că aceste analize sunt costisitoare, legea avertizează că nerespectarea acestei măsuri se sancţioneză cu amenzi care pornesc de la zece mii de lei şi pot ajunge la 20 de mii de lei. De altfel, au demaraj déjà controalele în rândul agenţilor economici.

La 1 iulie 2018 a intrat în vigoare obligativitatea efectuării analizei de risc la securitatea fizică de către agenţii economici şi de cărte instituţii. În cazul în care o firmă are mai multe puncte de lucru, analiza se face, separat, pentru fiecare în parte. Firmele înființate după iunie 2012 sunt obligate să realizeze, la momentul începerii activității, o analiză de risc la securitate fizică, în timp ce firmele înființate înainte de 16 iunie 2012, au primit o perioadă de grație care a  tot fost prelungită succesiv, ultimul termen  fiind 1 iulie 2018. Astfel, din prima zi a acestei luni, firmele care nu au această analiză de risc la securitatea fizică riscă amenzi între 10 mii şi 20 de mii de lei.

Concret, firmele trebuie să apeleze la un evaluator specializat care va identifica posibilele vulnerabilităţi pe parte de securitate fizică şi va redacta un raport în care va propune măsurile care se impun pentru înlăturarea riscurilor depistate. De exemplu, evaluatorul va stabili dacă este nevoie de sistem de supraveghere video, de buton de panică, de geamuri şi vitrine securizate sau de alte mijloace de protecţie, în funcţie de domeniul de activitate al firmei.

Evaluatorii spun că preţurile pentru o astfel de analiză pornesc de la aproximativ 500 de lei, dacă vorbim de o casă de amanet, sală de jocuri, bijuterie, birou sau mic magazin, a căror suprafaţă nu trece de 50 de metri pătraţi, urcă până la 700 de lei dacă e vorba de magazine mai mari sau magazine de arme şi muniţii, trec de 800 de lei dacă vorbim de fabrici, iar dacă suprafaţa acestora depăşeşte 200 de metri pătraţi costul trece şi el de 5 mii de lei. Evaluatorii recunosc, totodată,  că preţurile pot ajunge şi la 10 mii de euro, în cazul unui agent economic foarte mare.

De menţionat că preţurile sunt dictate de suprafaţa obiectivului, complexitatea obiectivului şi locul unde este amplasat obiectivul.

Antreprenorii care nu realizează aceste analize de risc sunt pasibili de amenzi cuprinse între 10.000 de lei și 20.000 de lei.

Analizele de risc se efectuează de evaluatori autorizaţi de Inspectoraul General al Poliţiei Române.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

21 Mai 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop