Joi , 13 Aprilie 2017

Se caută soluţii pentru Fundaţia “Acasă”

FUNDAŢIA “ACASĂ” este o fundaţie non-profit româno-olandeză, fondată în decembrie 2000, având ca scop recuperarea, tratamentul şi îngrijirea persoanelor aflate în situaţie de nevoie medicală si socială.

Printre obiectivele fundaţiei se numără: “accesul unui număr cât mai mare de persoane la serviciile medicale de recuperare, reducerea timpului de spitalizare ca o consecinţă a asigurării asistenţei alternative la domiciliu sau în centrul de zi şi asigurarea reinserţiei sociale anual a unui număr de 2000 de persoane cu dizabilităţi, prin scurtarea perioadei de tratament în sistem spitalicesc în favoarea celui în ambulator sau la domiciliu”, arată pagina oficială a Fundaţiei.

Pentru a asigura accesul la tratamente de ultima generaţie persoanelor care se adresează, în ultima perioadă Fundaţia “ACASA” a achiziţionat patru aparate performante şi aparatură medicală de ultimă generaţie. Astfel, Centrul de Recuperare, Tratament şi Îngrijire a fost finanţat de către Fundaţia CaSa Olanda şi reprezintă o investiţie de peste trei milioane de euro: “Construcţia este una multifuncţională, care poate fi adaptată evoluţiei îngrijirilor din sănătate în următorii ani. Aceasta are în componenţă cabinete medicale şi de tratament, săli de gimnastică şi fizio-kinetoterapie, centre de ergoterapie pentru copii şi pentru vârstnici cu diverse dizabilităţi, saloane cu paturi, băi, spaţii pentru socializare, bloc alimentar, spălătorie, centrala termică, alte dotări necesare activităţii medicale de recuperare.

Deşi are spaţiu pentru îngrijirea a 120 de bolnavi, Centrul de recuperare, tratament şi îngrijire “ACASA” poate pune la dispoziţia bolnavilor maximum 94 paturi. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât numărul bolnavilor aflaţi pe lista de aşteptare depăşeşte 6000.

 

Peste 6000 de pacienţi pe lista de aşteptare a Centrului Acasă

 

În Şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic de miercuri, Directorul Centrului de Îngrijire Acasă Dr. Georgeta Fiţ a expus aspecte privind activitatea centrului în anul anterior, evidenţiind totodată problemele rezultate din faptul că nu pot fi utilizate toate paturile disponibile, deşi există un număr foarte mare de solicitanţi.

“Anul trecut, Centrul de Recuperare şi-a desfăşurat activitatea la o capacitate de 100 de paturi din cele 120 de paturi pe care le avem în structură. Am încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate începând cu data de 1 august doar pe 94 de paturi pentru că, la nivelul judeţului, s-a  redus numărul de paturi, nouă în total, dintre care şase au fost luate de la Centrul de Recuperare cu toate că lista de aşteptare pentru internare cuprinde la ora actuală peste 6.000 de pacienţi. Avem cea mai lungă listă de aşteptare din toată România şi această listă va creşte în continuare. În ambulator , cu toate că acum avem patru medici de recuperare, lista de aşteptare este peste 1.600 de persoane. În structură, cum am precizat anterior, noi avem 120 de paturi, dar nu putem să folosim la capacitatea maximă. Şi aici aş dori să menţionez că s-a mai făcut o extindere pe 30 de paturi. Saloanele sunt dotate, îşi aşteaptă pacienţii. Deocamdată, nu avem în structură şi nici contract cu Casa de Asigurări. Eu sper din tot sufletul ca într-o zi să reuşim să folosim centrul la capacitatea maximă. Asta ar însemna că în fiecare lună am putea trata aproximativ încă 100 de pacienţi.  Deocamdată, nu se poate pentru că partea olandeză nu acceptă să furnizăm servicii medicale contracost”, a declarat directorul Centrului de Recuperare, Tratament şi Îngrijire, Georgeta Fiţ.

 

Serviciul de îngrijire la domiciliu, suspendat din cauza unei legislaţii incoerente

 

După cum a anunţat în urmă cu câteva săptămâni fondatorul Fundaţiei “ACASA”, din luna aprilie Fundaţia a încetat serviciul de ngrijire la domiciliu.

Iniţial, conducerea ACASA a anunţat că echipa mobilă a centrului nu va mai acorda servicii de îngrijire la domiciliu din luna martie. Însă, la şedinţa de miercuri, directorul Centrului ACASA a precizat că echipa mobilă a continuat să se deplaseze la bolnavi până la începutul lunii aprilie.

Precizăm că, în medie, 45 de pacienţi pe lună au beneficiat  de îngrijiri medicale la domiciliu gratuite. Costurile au fost acoperite în proporţie de 65 la sută din sponsorizări, iar 45 la sută de la Primăria Municipiului Zalău.

Însă, ca urmare a prevederilor legislative recent intrate în vigoare, municipalitatea nu mai poate oferi finanţare. În consecinţă, conducerea Centrului ACASA a întrerupt din aprilie serviciul de îngrijire la domiciliu.

Comentariile celorlalți

12 pe 21.04.2017 la 10:27
destul de rau
12 pe 21.04.2017 la 10:27
destul de rau

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

24 Aprilie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Capricorn
24 Aprilie 2018
Citeşte mai mult