Luni , 30 Iulie 2018

Se adânceşte prăpastia dintre nevoile de pe piaţa muncii şi calificările oferite de şcolile profesionale

Nevoile de pe piaţa muncii şi specializările şcolilor profesionale sunt două aspecte aproape paralele în România. Pregătim elevi pentru meserii care nu aplicabilitate practică şi lăsăm domenii întregi, pentru care există cerere, descoperite. Sunt concluziile unui studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni, publicat de economica.net. Potrivit cercetării, multe meserii de pe piaţă sunt pe cale de dispariţie. Cei care le practică în prezent se apropie de vârsta pensionării, iar şcolile profesionale nu mai pregătesc tineri în aceste domenii. Situaţia are aplicabilitate perfectă şi în Sălaj, unde lipsa forţei de muncă specializată, calificată, este o problemă veche, demult punctată de angajatorii din judeţ.

 

Strungarii şi sculerii matriţeri sunt pe cale de dispariţie

 

Au trecut de vârsta de 50 de ani 83 la sută dintre subinginerii construcţii civile, industriale şi agricole, 82 la sută dintre subinginerii mecanici, 75 la sută dintre frezori, 74 la sută dintre strungari, 71la sută dintre angajaţii care lucrează ca maistru instructor, 66 la sută dintre angajaţii care lucrează ca rectificatori, 62 la sută dintre cei care activează ca maistru mecanic, 61la sută dintre sculerii matriţeri, 60 la sută dintre cei care lucrează ca maistru energetician-electrician, peste 57 la sută dintre fochişti, scrie economica.net. Acestea sunt, aşadar, meseriile care riscă să dispară pentru că ele nu se mai regăsesc în rândul specializărilor oferite de şcolile profesionale.

 

În Sălaj, învăţământul profesional pregăteşte, pe bandă rulantă, mecanici şi lucrători în alimentaţie publică

 

Am vrut să vedem ce calificări oferă şcolile profesionale sălăjene. Am luat ca sursă de informare raportul privind Starea Învăţământului Sălăjean, semestrul I, anul şcolar 2017-2018. Aflăm, de aici, că la nivelul judeţului Sălaj există 13 şcoli profesionale, unde învaţă în total 1.239 de elevi. Domeniile în care se pregătesc aceşti elevi sunt: Mecanică ( 11,5 clase de a IX-a, 9,5 clase de a X-a, 8,5 clase de a XI-a, cu un număr total de 658 de elevi), Turism şi Alimentaţie publică (4 clase de a IX-a, 4 clase de a X-a, 3 clase de a XI-a, cu un număr total de 261 de elevi), Fabricarea produselor din lemn (1,5 clase de a IX-a, 1 clasă de a X-a, 3 clase de a XI-a, cu un număr total de 101elevi), Industrie textilă şi pielărie (1,5 clase de a IX-a, 2,5 clase de a X-a, 2,5 clase de a XI-a, cu un număr de 133 de elevi), Comerţ (1 clasă de a IX-a, 1 clasă de a X-a, 1 clasă de a XI-a, cu un număr total de 57 de elevi) şi Construcţii instalaţii şi lucrări publice ( 0,5 clase de a IX-a, 1 clasă de a X-a, cu un număr total de 29 de elevi).

Cu alte cuvinte, din cei 1.239 de elevi de la şcolile profesionale sălăjene jumătate se pregătesc să devină mecanici, iar unu din patru se pregăteşte să lucreze în turism şi alimentaţie publică.

Concluzia studiului realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni şi citat de economica.net e valabilă şi la nivelul Sălajului: mai multe meserii căutate pe piaţa muncii vor dispărea, odată cu pensionarea celor care încă le mai practică, pentru că învăţământul tehnic şi profesional nu este adaptat nevoilor reale din economie.

De menţionat că, în acest context, în Sălaj, multinaţionalele au ales să îşi şcolească singure viitorii angajaţi. Tenaris Silcotub a sponsorizat şi a pus pe picioare trei laboratoare, două în Zalău şi unul la Jibou, de pneumatică şi hidralulică, de mecanică, şi de electronică şi automatizări.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Aprilie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Săgetător
19 Aprilie 2019
Citeşte mai mult