Miercuri , 30 August 2017

Şcoli mai puţine, fără autorizaţie sanitară de funcţionare şi fără a oferi siguranţă elevilor

Noul an şcolar bate la uşă, iar în şcoli întâlnim aceeaşi situaţie: unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare, fără mijloace de securitate şi, în unele cazuri, fără lemne de foc pentru iarnă.

 

Nouă unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare

Potrivit raportului prezentat în şedinţa de Colegiu Prefectural de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, noul an şcolar vine cu aceeaşi statistică, cu aceleaşi unităţi de învăţământ care nu deţin autorizaţii sanitare de funcţionare. Cele nouă unităţi care nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare sunt Grădinița cu Program Normal Cheud 2, comuna Năpradea, Grădinița cu Program Normal Buciumi, Grădinița cu Program Normal Lupoaia, comuna Creaca, Grădinița cu Program Normal Ceaca, comuna Zalha, Grădinița cu Program Normal Lazuri, com. Valcău de Jos, Școala Primară Nr. 2 Cheud, comuna Năpradea, Școala Primară Doh, comuna Măeriște, Școala Primară Cozla, comuna Letca, Şcoala Gimnazială nr. 1 Buciumi. Potrivit directorului DSP, Ligia Marincaş, urmează acţiuni de control în teren. „Conform planului naţional de acţiuni tematice de control în sănătate public, Inspecţia Sanitară de stat va organiza în perioada 12-26 septembrie acţiuni de control în unităţile de învăţământ preuniversitar şi cabinetele medicale şcolare”, a precizat directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş. Aceste unităţi de învăţământ au rămas neutorizate din cauza faptului că unitatea necesită lucrări de reabilitare a infrastructurii; lipsa apei potabile curente; grupuri sanitare necorespunzătoare; grupuri sanitare de incintă modernizate, dar care nu pot fi utilizate din cauza lipsei apei; lipsă canalizare.

 

Şcolile care nu oferă securitate şi siguranţă elevilor

De asemenea, o altă problemă ridicată cu privire la şcoli, de această dată de către reprezentanţii Poliţiei, a vizat siguranţa în şcoli, multe dintre unităţile școlare nefiind asigurate nici măcar cu gard. Unităţile de învăţământ care nu asigură nici în cea mai mică măsură siguranţa copiilor, nefiind împrejmuite, sunt:  Şcoala Gimnazială și Grădinița cu Program Normal Camăr, Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Normal Cerîşa, Grădinița cu Program Normal Sînmihaiu Almașului, Grădinița cu Program Normal Lazuri, Școala Primară Doh, Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa cu Program Normal Meseşenii de Sus, Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 Cheud, Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa cu Program Normal Zalha, Grădiniţa cu Program Normal Ceaca, Școala Primară și Grădinița Bercea. „Având în vedere că din cele 478 de unități de învățământ existente la nivelul județului 25 sunt asigurate doar cu paza umană, 119 doar cu sisteme video de supraveghere, iar un număr de 223 nu sunt asigurate cu pază umană sau prevăzute cu sisteme tehnice de supraveghere sau antiefracție, se impune luarea unor măsuri de protecție fizică adecvate la toate unitățile școlare din județ”, a precizat comisar şef de poliţie Ioan Groza, şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Sălaj.


Şcoli care nu au asigurat în totalitate combustibil pentru iarnă

Chiar dacă suntem la finalul lunii august, mai există comune pe raza cărora unitățile de învățământ  au asigurat combustibil sub 50 la sută. Este vorba despre comuna Agrij, comuna Almașu, comuna Creaca, comuna Horoatu Crasnei, comuna Năpradea, comuna Românași, comuna Sînmihaiu Almașului, comuna Treznea. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au primit însă asigurări de la primarii acestor comune că lemnele vor fi asigurate în proporţie de 100 la sută pe parcursul lunii septembrie.

 

Mai puţine unităţi de învăţământ în noul an şcolar

 

Anul şcolar începe cu mai puţine unităţi de învăţământ în judeţ. Au fost desfiinţate Şcoala Gimnazială Nr. 1 Tusa, Şcoala Primară Șumal, Şcoala Primară Nr. 3 Făgetu, Școala Primară Recea, Grădiniţa cu Program Normal Șumal.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

14 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Leu
14 Decembrie 2018
Citeşte mai mult