Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Joi , 27 Iulie , 2017

Şase comune fără medic de familie

de Cioban Smaranda

Asigurarea asistenţei medicale primare în comunele sălăjene continuă să fie o problemă. Şase comune nu au medic de familie. Îngrijorător este că în unele comune nu există medic  de familie de mai mult de cinci ani de zile.

Problema atragerii medicilor de familie în comunele cu un număr mai mic de locuitori este încă departe de a fi soluţionată. Persistă de ani de zile, iar autorităţile locale apelează la Direcţia de Sănătate Publică Sălaj şi la Casa Judeţeană de Sănătate Sălaj pentru a găsi specialişti. Însă, colaborarea cu Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică din judeţele vecine şi cu Casele judeţene de sănătate din acest areal nu a dat niciun rezultat. La ora actuală, şase comune, respectiv Coşei, Treznea, Lozna, Zalha, Zimbor şi Gârbou nu au medic de familie, constată directorul executiv din cadrul Direcţiei de Relaţii Contractuale la Casa Judeţeană de Sănătate Sălaj, dr Tăutu Gheorghe Marius: “Din păcate, există cinci comune-Coşeiu,Treznea,Lozna,Zalha şi Zimbor fără medic de familie; pentru aceste localităţi se asigură asistenţa medicală primară prin medicii de familie din localităţile învecinate. Recent, în această categorie a fost inclusă şi comuna Gârbou, ca urmare a decesului medicului de familioe arondat. În funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea, medicii de familie din mediul rural beneficiază de majorarea punctajului “per capita” de la 1%-Crişeni,3 % Bocşa,Vârşolţ etc. la 29 % Ip,Surduc.

Până la ocuparea posturilor de medici de familie în comunele menţionate, autorităţile au dispus soluţii tranzitorii. Prin urmare, persoanele din aceste comune au posibilitatea să se înscrie pe listele medicilor de familie din localităţile din proximitate.

Prezentarea sistemului de sănătate la nivelul judeţului Sălaj şi finanţarea pe domenii de activitate a constituit tema principal de discuţie a şedinţei Comisiei de Dialog Social desfăşurate joi la sediul Instituţiei Prefectului judeţului Sălaj.