Miercuri , 17 Aprilie 2019

Sărbătoare și religie în satul tradițional

 

Anul 2019 a fost declarat, prin decizia sinodului Bisericii Ortodoxe Române, „Anul omagial al satului”. În prelungirea acestei idei, la Galeria de Artă Ioan Sima” din Zalău are loc în această perioadă expoziția Paștile Domnului, Paștile – sărbătoare și religie în satului tradițional, omagiat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2019”, un eveniment care citește sărbătoarea pascală în cheie etnologică printr-o dublă abordare: etnografică și religioasă.

Expoziția se centrează pe două spații în care sărbătoarea se construiește plenar: casa și biserica satului. Specialiștii Muzeului au reconstituit un interior de casă țărănească aranjat de sărbătoare și o biserică pregătită să primească la rugăciune creștinii, înaintea Învierii. Simbolurile tradiționale ale Paștelui – ouăle roșii, mielul, pasca –  sugerează atmosfera de mare pioșenie, dar și de bucurie a Învierii creștine.

Mărturiile despre marea sărbătoare din lumea satului, preluate din interviurile realizate în ultimii ani în cercetarea de teren a satelor sălăjene, susțin imaginea unui moment crucial deopotrivă în credința creștină, în calendarul popular sau în contextele magico-rituale valorizate de cultura tradițională prin obiceiuri și scenarii spirituale.

Antropologic vorbind, sărbătoarea religioasă, creștină, a Învierii Domnului, tradițional numită Paștile Domnului, se configurează complet și complex prin adăugarea valorii sale excepționale la o asumare echilibrată a relației omului cu divinitatea, proprie satului tradițional românesc.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei