Miercuri , 3 Octombrie 2018

Sâmbătă şi duminică românii sunt aşteptaţi la Referendum

În 6 şi 7 octombrie se va desfăşura Referendumul pentru revizuirea Constituţiei României. Populaţia este chemată la urne pentru a răspunde cu DA sau NU la întrebarea înscrisă pe buletinul de vot: "Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?"

Secţiile de votare vor fi dechise, atât sâmbătă cât şi duminică, între orele 7,00 și 21,00.

 

Unde se poate vota?

 

Cetățenii vor vota la secția de votare unde sunt arondați, conform listelor electorale permanente. Delimitarea și numerotarea secțiilor de votare, precum și sediile acestora, vor fi aduse la cunoștința publicului de către primarii localităților și Autoritatea Electorală Permanentă. Cetățeanul care, în ziua referendumului național, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să își exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscris într-o lista suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține loc de act de identitate. Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autorităţilor străine, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare menționate mai sus.

 

 

Cine poate vota?

 

Au dreptul de a participa la referendum toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Fiecare participant va prezenta biroului electoral al secției de votare actul de identitate sau adeverința care ține loc de act de identitate. Biroul electoral, după verificarea înscrierii în lista electorală sau după înscrierea în lista electorală suplimentară va înmâna participantului buletinul de vot și ștampila cu mențiunea "Votat". Participantul la referendum își va exprima voința în mod individual, într-o cabină închisă, aplicând ștampila "Votat" numai în unul dintre cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opțiunii sale. Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot în afara celei care votează este interzisă. Participantul la referendum care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, în scopul de a-l ajuta. Pentru persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate, la cererea celor aflați în această situație sau la cererea organelor de conducere ale instituțiilor sanitare sau de ocrotiri sociale, în care cei netransportabili se află internați, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează din cadrul biroului un număr de membri care se deplasează cu o urnă specială și cu materialul necesar votării la locul unde se află cel în cauză, pentru a se efectua votarea.

 

 

Campania pentru referendum

 

 

Campania pentru referendum începe la data aducerii la cunoștința publică a datei referendumului. În campania pentru referendum partidele politice și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, prin adunări publice și prin mijloace de informare în masă.

Mijloacele folosite în campania pentru referendum nu trebuie să contravină ordinii de drept.

 

Infracţiuni electorale

 

 

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze într-un anume fel se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau

prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.Cu aceeași pedeapsă se sanc

Comentariile celorlalți

Gay pe 07.10.2018 la 23:17
Muie psd muie bor,ati luat muie.Acum o sa vedem homosexuali casatoriti sicopii adoptati i ciuda bor.
pt Pocol pe 05.10.2018 la 12:38
Ce sa zic ,halal 'frati' rusii astia care ne-au siluit femeile in al doilea Razboi Mondial .
Pocol pe 05.10.2018 la 12:10
Rusii au fost,sunt si vor fii intodeauna fratii nostri.
pt Pocol pe 05.10.2018 la 12:04
Dar ciuma estica pro-rusa cand o stirpim ?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

16 Iunie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop