Joi , 14 Decembrie 2017

Salvatorii Sălajului împlinesc şase ani de existență

 În acest an, la 16 decembrie 2017, se împlinesc șase ani de când a luat fiinţă Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) la nivelul judeţului Sălaj.

În decembrie 2011, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al Judeţului Sălaj a primit şi a operaţionalizat trei ambulanţe tip B2 la subunităţile din localităţile Zalău, Nuşfalău şi Ileanda. O lună mai târziu, prin grija Ministerului Sănătăţii, la Secţia de pompieri Şimleu Silvaniei a mai fost operaţionalizată o ambulanţă de tip B2.

 

2017, anul în care s-a inaugurat punctul SMURD Sărmăşag

Pentru reducerea timpilor de răspuns în partea NV a judeţului Sălaj şi pentru şapte localităţi din judeţul Satu-Mare (Supuru de Jos, Supuru de Sus, Dobra, Racova, Sechereșa, Hurezu Mare, Giorocuta), începând cu data de 23 aprilie 2017, în localitatea Sărmășag s-a operaționalizat un echipaj de prim-ajutor calificat cu o ambulanţă tip B2 redistribuită de către Inspectoratul general pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Cu 26,2 la sută mai multe intervenţii în 2017

În primele 11 luni ale anului 2017, din totalul de 4.282 evenimente la care au fost solicitate să intervină forţele inspectoratului, pe palierul SMURD echipajele au acţionat la 2.904 cazuri (în medie opt pe zi), în creştere cu 26,2 la sută faţă de anul 2016, acordând prim-ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă unui număr de 2.798 de pacienţi: 2.588 adulţi şi 210 copii.

 

Container suport logistic al intervenției pentru căutare-salvare

În ceea ce priveşte dotarea din ultimul an a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, inspectorul şef lt. col. Dobocan Adrian a trecut în revistă principalele achiziţii din acest an. „De la început ţin să subliniez importanța achiziționării unor autospeciale noi și performante, menite să asigure succesul misiunilor la care intervin pompierii militari. Astfel, prin IGSU, care deține calitatea de aplicant în cadrul proiectelor desfăşurate prin fonduri europene, avem obiectivul general de creștere a rezilienței la dezastre a comunităților prin îmbunătățirea capabilităților de intervenție în situații de urgență generate de mai multe tipuri de risc: inundații, alunecări de teren, cutremure, eșecul utilităților publice și accidente în industrie”, a precizat inspectorul şef lt. col. Dobocan Adrian. În anul 2017, la nivelul judeţului nostru, dintre tipurile de echipamente ce au fost achiziționate de către IGSU, le-au fost repartizate: autocamion cu sistem hidraulic de încărcare-descărcare cu cârlig, un container suport logistic al intervenției tip I — căutare-salvare, linie tehnică de întreținere echipamente individuale de protecție şi două bărci pneumatice a patru persoane BP4 .

 

Punct SMURD la Sânmihaiu Almaşului

Anul viitor va fi inaugurat un nou punct de lucru SMURD la Sânmihaiu Almaşului. Acesta va deservi zona de după Meseş, acolo unde, în caz de urgenţă, echipajele de la Zalău ajung cu întârziere din cauza distanţei mari. Anunţul a fost făcut de comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum al Judeţului Sălaj. „În prima parte a anului 2018 va fi inaugurat un punct de lucru SMURD la Sânmihaiu Almaşului. Deja este ridicată clădirea, acum se lucrează la garaj. Un astfel de punct este oportun deoarece în acea zonă se întârzie intervenţia echipajelor din cauza distanţei de la Zalău până în acea zonă. De asemenea, aceea este o zonă vulnerabilă întrucât pe drumul care leagă municpiul Zalău de Cluj se înregistrează multiple accidente”, completează lt. col. Dobocan Adrian. În acest an, a fost inaugurat la Sărmăşag un punct SMURD, fiind singurul din judeţul Sălaj. De asemenea, echipaje de paramedici există şi în cadrul Detaşamentului Zalău, Secţiei Şimleu, Ileanda şi Nuşfalău.

 

Lipsă de medici la UPU SMURD Zalău

Şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean, doctorul Mihai Iuhas, afirmă că momentan există doar trei medici în urgenţă, în condiţiile în care ar mai fi nevoie de cel puţin zece persoane pentru a se acoperi întregul volum de muncă. Anunţul a fost făcut la conferinţa de presă prilejuită de marcarea celor şase ani de existenţă SMURD în judeţul Sălaj. Potrivit medicului, există o lipsă acută de personal la nivelul Unităţii de Primire a Urgenţelor. Există această lipsă de personal pe medicina de urgenţă întrucât puţini tineri sunt atraşi de această specializare, dat fiind volumul mare de muncă ce există în acest domeniu”, a precizat dr. Mihai Iuhas, şeful UPU SMURD Zalău, care precizează că, în medie, în 24 de ore mai mult de 200 de persoane se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului. Se înregistrează astfel o creştere a prezenţei în UPU de aproximativ 10 la sută pe an. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Mai 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop