Joi , 30 Mai 2019

Sălajul, sub ape

Mai multe localităţi din judeţ au fost afectate de inundaţii joi, 30 mai, cauzate de cantităţile mari de apă căzute în ultimele ore. Sălajul s-a aflat, de altfel, sub cod portocaliu de vreme severă până la ora 18, când aversele torenţiale au cumulat 30...50 l/metru pătrat, în localităţile Crasna, Pericei, Hereclean, Meseşenii de Jos şi Vîrşolţ.
În acest timp, la dispeceratul ISU Sălaj au fost primite prin intermediul 112, 37 de apeluri care semnalau inundații în localităţile Hereclean, Recea, Boghiş, Vârşolţ, Crasna. A fost activat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj şi au fost dispuse o serie de măsuri pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă.
La nivelul unităţii a fost activată grupa operativă, au fost formate patrule mixte (pompieri şi jandarmi) care monitorizează pe mai multe trasee cursurile de apă şi asigură permanenţa la UAT-urile aflate sub incidenţa efectelor fenomenelor meteorologice periculoase. Populaţia din zona uat-urilor vizate a fost înştiinţată, de către Isu Sălaj, prin sistemul RO ALERT fiind emise un număr de cinci mesaje de avertizare privind riscul producerii unor situaţii de urgenţă majore în bazinul hidrografic Crasna, valabil până astăzi 30.05.2019, la ora 19.00.
Pompierii împreună cu SVSU-urile, personal de la Apele Române monitorizează şi intervin unde este cazul pentru evacuarea apei din beciuri, demisoluri, curţile mai multor gospodării afectate. Primele estimări preliminare indică următoarea situaţie operativă: în localitatea Crasna (4 case, 6 curţi, 1 beci inundat), în localitatea Hereclean (un segment de aproximativ 40 de metrii din drumul DN 1 F a fost blocat circa o oră de apa revărsată din valea Rece, au fost inundate 6 curţi, un demisol la o casă, curtea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Hereclean, parterul unui magazin), în localitatea Vârşolţ (4 case, un beci şi strada de lângă cămin inundată), în localitatea Boghiş (2 case şi o porţiune de drum inundate).
Au fost înregistrate o serie de restricţii de circulaţie pe următoarele drumuri:
-DJ 108 G între localităţile Vărşolţ-Crasna, DJ 191 D între localităţile Boghiş-Valcău. 
Situaţia operativă din teren este în continuă dinamică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei