Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Joi , 16 Mai , 2019

Sălajul, premiat pentru sistemul integrat de gestionare a deşeurilor

de Andreea Vilcovschi

Consiliul Județean Sălaj a fost premiat în cadrul celei de-a doua ediţii a concursului "Oraşul durabil" 2019, pentru sistemul integrat de gestionare a deșeurilor la nivelul județului. Distincția a fost acordată în cadrul evenimentului organizat miercuri, 15 mai, de Camera de Comerţ şi Industrie Franceză din România, alături de Ambasada Franţei în România, Institutul Francez şi Business France.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a declarat cu acest prilej că acest concurs va continua şi în viitor: "Vom continua această iniţiativă, cred că sunt foarte multe colectivităţi din România care au iniţiative din tip Smart City. O problemă ar fi faptul că nu se cunosc aceste proiecte, nu există o comunicare în acest sens. De aceea concursul este foarte util, deoarece alte comunităţi pot afla ce se face în alte oraşe şi sunt foarte optimistă în ceea ce priveşte viitorul".

 

Alina Sălăjan, reprezentanta Consiliului Judeţean Sălaj, a spus că proiectul urmăreşte realizarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului. Bugetul proiectului este de 31,5 milioane de euro, din care 85% reprezintă fonduri europene. 

Potrivit organizatorilor, pentru selectarea celor mai bune proiecte s-a lucrat după o grilă unică, multicriterială, stabilită împreună cu reprezentanţii Ambasadei Franţei, ţinându-se cont de integrarea proiectelor într-o strategie de dezvoltare urbană, durabilă, de elementele de finanţare, de parteneriat, de adecvare la scara comunităţii cărora se adresează. O mare parte din punctaj a venit din componenta tehnică, din legătura cu experienţa franceză, cum a fost cazul comunei premiate, elementele de durabilitate în timp şi de viziune de continuitate.

Concursul "Oraşe durabile 2019" recompensează iniţiativele inovatoare din domeniile infrastructurii de canalizare şi apă, eficienţei energetice şi gestiunii deşeurilor, dar şi a reconversiei urbane şi renovării patrimoniului.