Joi , 12 Ianuarie 2017

Sălajul, în topul judeţelor cu cea mai scumpă benzină

La un preţ de aproximativ 4,8 lei, sălăjenii sunt printre românii care plătesc cel mai mare preţ pentru benzină şi motorină. Singura veste bună pentru şoferii din Sălaj este că de la începutul acestui an preţul carburantului a scăzut sub 5 lei/litru.

Cu un preţ aproximativ de 4,83 lei, Sălajul este în topul judeţelor cu cea mai scumpă benzină din ţară. Aceeaşi poziţie o ocupăm şi în ceea ce priveşte preţul la motorină, estimat a fi de 4,8 lei. Un preţ similar cu cel din Sălaj este plătit de şoferii din judeţele Maramureş, Harghita, Braşov, Brăila, Gorj şi Mehedinţi. Cel mai mare preţ pentru achiziţionarea unui litru de benzină se plăteşte la staţiile din judeţul Brăila, iar cel mai mare preţ pentru motorină la staţiile din judeţul Mehedinţi. La celălalt pol, cel mai ieftin carburant poate fi achiziţionat pe raza judeţului Bihor, unde un litru de benzină costă 4,48 lei, iar un litru de motorină 4,62 lei. Sălăjenii care locuiesc în proximitatea judeţelor Cluj şi Satu Mare pot alege să îşi facă plinul în judeţele învecinate, unde un litru de benzină costă 4,77 lei, iar un litru de  motorină în jur de 4,75 lei.

Deşi la nivel internaţional, în 2016 s-a înregistrat o prăbuşire a preţului barilului de petrol, preţul carburantului din România nu a înregistrat ieftiniri semnificative. Dimpotrivă, şoferii sesizează că benzina şi motorina s-au scumpit puţin câte puţin, creşterile de câţiva bani înregistrate dorind să treacă neobservate. La începutul acestui an, s-a eliminat supraaccizarea de şapte eurocenţi pe litru de carburant, iar taxa pe valoare adăugată a scăzut de la 20 la 19 la sută. Efectul scontat al acestor măsuri a fost ieftinirea semnificativă a carburantului, o ieftinire de aproximativ 40 de bani. În ceea ce priveşte această prognoză, analistul economic sălăjean Alexandru Tamba şi-a arătat rezerva, motivând că ponderea acestei ieftiniri este influenţată de modul în care diversele companii petroliere vor aplica preţul de la pompă în reducerea taxelor. În acelaşi timp, Alexandru Tamba a precizat că există cadrul legal ca preţul benzinei şi motorinei să scadă mai mult.

Precizăm că preţul carburantului variază în funcţie de societăţile comerciale şi de caracteristicile sortimentelor. Însă, rămâne un semn de întrebare cum s-a ajuns ca benzinăriile din judeţul Sălaj să practice preţuri mai mari decât cele din judeţele învecinate. Informaţii actualizate despre preţul combustibilului pe teritoriul ţării se regăsesc pe site-ul Peco Online.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

14 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Capricorn
14 Decembrie 2018
Citeşte mai mult