Luni , 12 Octombrie 2015

Sălajul, descoperit din maşini 4X4

( redactia@salajeanul.ro )

Zeci de maşini de teren marca Jeep, înscrise în Asociaţia Naţională Jeep Club România, au poposit, vineri şi sâmbătă, în Sălaj pentru a descoperi unele dintre cele mai atractive puncte turistice din judeţ. Evenimentul a reunit pasionaţi de maşini de teren atât din ţară, cât şi din străinătate.

 

Primele maşini au ajuns vineri la Jibou, evenimentul fiind organizat şi prin implicarea unui sălăjean inimos, pasionat de tot ceea ce înseamnă maşini de teren, Alin Gîmbuluţ. Sălăjeanul este specialist în modificarea şi pregătirea maşinilor de teren în cadrul atelierului său din Jibou. Evenimentul în sine a fost de fapt o reuniune a membrilor Asociaţiei Jeep Club România. Sâmbătă dimineaţa, pe o vreme răcoroasă de toamnă, cu nori gata să arunce peste pădurile Jiboului o ploaie mocănească, participanţii la eveniment şi-au făcut apariţia la punctul de plecare, situat la băile din oraş. Micul dejun a fost servit rapid, cafeaua la fel, iar maşinile au început să pornească pe rând. Echipa Sălăjeanul TV a ajuns la prima oră la ,,locul faptei”, în timp ce proprietarii maşinilor slăbeau presiunea din anvelope, pentru o aderenţă cât mai bună, mai ales că era nevoie de aşa ceva pentru ceea ce urma să apară. 22 de maşini Jeep în diverse modele, culori, preparate sau aşa cum au ieşit de pe porţile fabricii au pornit la drum. Atât eu, cât şi colegul meu am ajuns în maşina lui Mihai, unul dintre fondatorii Asociaţiei Jeep Club România. După un scurt moment de instruire a participanţilor cu privire la ruta care urma să fie străbătută, pornim la drum. Ieşim din oraş şi urcăm pe dealurile de deasupra Jiboului. Asfaltul dispare şi lasă loc drumului forestier. Nici nu ieşim bine din oraş, că apar primele dificultăţi de abordare a traseului. Aflăm că ploaia măruntă căzută vineri şi-a făcut treaba şi a dus la apariţia „clisei”, un strat de pământ alunecos care face ca înaintarea maşinilor să fie una cu peripeţii. Mihai îmi spune că acesta este farmecul, iar în timp ce schimbă vitezele îmi arată că maşina se simte perfect pe un astfel de drum.

 

România, promovată cu Jeep-ul

 

În timp ce înaintăm şi alunecăm de o parte şi de alta a drumului forestier, Mihai îmi spune că rolul asociaţiei este de a ajunge în locuri greu accesibile, acolo unde sunt puncte de atracţie turistică. Fotografiile şi imaginile surprinse sunt promovate apoi în ţară şi străinătate, acolo unde membrii asociaţiei ajung alături de maşinile lor. „Unii spun că distrugem natura, că nu ştiu ce, dar nu este aşa. Dimpotrivă, noi încercăm să promovăm natura, să promovăm locuri deosebite, pentru că avem astfel de locuri în ţara noastră”, îmi spune Mihai. Discuţia nu se termină bine, că maşina se împotmoleşte într-o pantă destul de abruptă prin pădure. Mihai îmi spune că anvelopele nu sunt cele mai potrivite. Între timp îşi face apariţia Alin, care se afla în fruntea coloanei pentru a verifica traseul. Alin rezolvă rapid problema, tractând Jeep-ul câţiva metri cu maşina sa special pregătită pentru teren accidentat. Îmi lasă impresia că poate merge aproape oriunde cu ea, indiferent dacă sunt sau nu drumuri. Îmi spune zâmbind că a fost pregătită la Jibou. Coloana porneşte din nou, dar se mişcă greu. Sunt multe opriri pentru verificări şi pentru a vedea dacă toţi din coloană sunt în regulă.

 

Inginerul „nuclear” cu Jeep-ul sălbatic

 

Printre cei prezenţi în drumeţie se numără şi un austriac. Participanţii la drumeţie îmi spun că bărbatul să tot aibă peste 70 de ani şi este unul dintre fondatorii Clubului Jeep în Europa. Bărbatul conduce un Jeep Grand Cherokee model 2015, o maşină de teren impunătoare, dotată de producător cu tot ce este necesar pentru a se simţi cât mai bine pe teren accidentat. Mai aflu că austriacul a fost inginer specializat în energie nucleară, iar după pensionare a devenit fermier şi un împătimit de drumeţii pe teren accidentat, cu maşina, evident. Bărbatul îmi spune zâmbind că se simte excelent în România, ţara unde se află locuri sălbatice, unde natura este minunată, iar oamenii primitori. De sub mustaţa îngălbenită de fumat se vede un zâmbet liniştit, dat probabil de priveliştea apărută în faţa bărbatului. Aflu că deşi maşina pe care o conduce este nouă, austriacul nu o menajează deloc şi „îi dă” de îi sar bielele.

 

Aventură în familie

 

Coloana porneşte cu greu din mijlocul pădurii, iar Mihai continuă să îmi povestească despre această aventură de familie, pentru că participanţii au venit cu tot cu neveste, cu copii, iar unul dintre ei chiar cu câinele. Maşinile gem din cauza drumului extrem de alunecos.  Printre participanţi se numără şi profesorul Gadiel Zaharia, care îmi spune că traseul urma să fie străbătut cam într-o oră. Trecuseră deja trei ceasuri bune, iar noi eram la jumătatea cursei. Nu am apucat bine să pornim, că maşina austriacului, de ultimă generaţie, rămâne împotmolită. Aflu că şi de această dată anvelopele sunt de vină şi nu maşina sau şoferul. În ajutorul bărbatului au sărit toţi participanţii. Problema a fost rezolvată, Jeep-ul fiind dotat din fabrică cu troliu acţionat de şofer cu telecomanda. Maşina austriacului se urneşte şi pornim iar. Aflu că bărbatul are o experienţă în mersul cu maşina de teren în zone greu accesibile de peste 30 de ani şi a deţinut cam toate modelele de la Jeep. „Noi suntem o familie aici, o familie pasionată de Jeep. Nu pornim singuri niciodată în astfel de drumeţii. Ar fi o mare greşeală. Ne ajutăm, ne coordonăm, petrecem împreună, promovăm România împreună şi ne simţim bine împreună. Aceasta este activitatea noastră”, îmi spune Mihai, care aflase că urmau să fie aşteptaţi cu sarmale la Castrul Roman Porolissum. Anunţă prin staţia maşinii surpriza pregătită de organizatori şi maşinile se deplasează parcă mai repede. După nenumărate opriri, adrenalină şi ajutor de la Jeep-ul lui Alin, coloana ajunge la capătul drumului. Ieşirea din pădure este sărbătorită cu o fotografie de grup. Coborârea este una frumoasă, în care ne despărţim de posesorii maşinilor Jeep cu speranţa că vor reveni în Sălaj atunci când vor avea ocazia. Îmi spun că se pregătesc de iarnă, de colectarea de alimente şi îmbrăcăminte pe care le vor duce la copii şi bătrâni ce trăiesc în munţi, acolo unde aproape nimeni nu poate urca după ce ninge. Poate doar ei, cei care au străbătut Sălajul alături de bijuteriile lor. Drum bun!

Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei