Marţi , 11 Decembrie 2018

Sălăjenii mai au aproximativ două săptămâni la dispoziţie pentru a cumpăra vechime în muncă

Sălăjenii mai au aproximativ două săptămâni la dispoziţie pentru a cumpăra vechime în muncă. Termenul limită până la care se mai poate face acest lucru este 31 decembrie 2018. La nivelul judeţului Sălaj, peste patru sute de persoane au ales să îşi cumpere vechime în muncă în baza Legii nr. 186/2016.

Legea nr.186/2016 a intrat în vigoare la data de 27 octombrie 2016. În temeiul acestui act normativ, reamintim că poate încheia contract de asigurare socială orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia  în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz, actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie; procura specială autentificată în condițiile legii, în cazul încheierii contractului prin mandatar; declaraţia pe propriarăspundere, care se completează la sediul Casei de Pensii.

 

Cel mult cinci ani de vechime în muncă se pot cumpăra

 

Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr.186/2016 se încheie numai pentru perioade anterioare, mai exact pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului.  Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare. Această sumă se actualizează cu indicele de inflaţie, ori de câte ori se face plata contribuţiei. Plata contribuției se poate face în numerar, la casieria Casei de Pensii, sau prin orice alte mijloace prevăzute de lege, în contul deschis la Trezoreriea Statului pe seama Casei de Pensii.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Iunie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop