Miercuri , 13 Septembrie 2017

Sălăjenii, invitaţi să descopere zestrea culturală din judeţ

Joia viitoare, sălăjenii sunt invitaţi să redescopere bogăţia culturală şi gastronomică, precum şi tradiţii ale satului românesc. Aflat la cea de-a doua ediţie, în 21 septembrie evenimentul Haidaţ’ pă la noi! Deschideţi lada cu zestre sălăjeană! propune publicului spectacole artistice, degustări, concursuri cu premii şi alte surprize.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, Sălajul îşi expune bogata zestre gastronomică. În 21 septembrie, Platoul din Piaţa 1 Decembrie din Muncipiul Zalăul va fi animat de producători locali din toate colţurile judeţului care îi vor îmbia pe pofticioşi să guste plăcinte tradiţionale, sărmăluţe cu păsat, cocoradă cu brânză şi varză, sărmăluţe în foi de varză cu ciolan, delicioase pancove. Nu vor lipsi nici pâinea de casă, produsele proaspete din lapte de vacă şi oaie, mierea de albine şi aromatele dulceţuri pregătite de gospodine. Pe lângă preparatele aromate care vor fi servite, producătorii locali şi meşterii populari îi invită pe sălăjeni să admire costume populare tradiţionale şi expoziţii de fotografie care relevă farmecul satului sălăjean.  Cei mai tineri dintre participanţi, vor învăţa, alături de părinţi şi bunici, să confecţioneze mărgele şi păpuşi de cânepă sub îndrumarea rapsozilor populari Lina Niste şi Leontina Prodan. De asemenea, micii artişţi pot lua parte la atelierele de pictură coordonate de Mălina Mureşan, profesor la Liceul de Artă “Ioan Sima”, precum şi la ateliere de cusut coordonate de Lina Niste. Concursul cu premii “Cufărul cu ghicitorişi spectacolele artistice sunt alte activităţi organizate în cadrul evenimentului “Haidaţ’ pă la noi! Deschideţi lada cu zestre sălăjeană!”. Programul artistic va debuta la ora 16.00 cu “Reînvierea habei tradiţionale-Danţul la şură”, o scenetă pusă în secnă  de eleve ale Colegiului Naţional Silvania”, care a câştigat premiul II la Concursul Naţional Cultură şi Civilizaţie. “Danţul la şură” va fi urmat de spectacolul folcloric susţinut de Ansamblul Socăciţele din Meseşeni. În continuare, elevii şi profesorii de la Liceul de Artă Ioan Sima din Zalău vor susţine un spectacol, iar de la ora 17.00 vor urca pe scenă Ansamblul Folcloric “Columna” şi Ansamblul Artistic Profesionist “Porolissum”.

Evenimentul “Haidaţ’ pă la noi! Deschideţi lada cu zestre sălăjeană!” este organizat de Primăria Municipiului Zalău prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Zalău, în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, primărie şi centrele de informare turistică din oraşul Şimleu Sivaniei şi 16 comune sălăjene. Colaboratori sunt: Casa Municipală de Cultură Zalău, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău, Asociaţia “Amicii Muzeului”, Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare Locală “Agapis” şi Griff Hotel Zalău. Pe parcursul evenimentului, sălăjenii vor avea şansa să achiziţioneze produse confecţionate de meşterii populari şi producătorii locală şi să asiste la o demonstraţie gastronomică a bucătarului Mircea Groza, urmată de degustare.

 

Comentariile celorlalți

curiosul pe 13.09.2017 la 19:52
care e data reala a evenimentului??? http://www.magazinsalajean.ro/cultura/lada-cu-zestre-salajeana-se-deschide-in-centrul-zalaului

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Iunie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei