Marţi , 31 Iulie 2018

S-ar putea găsi o construcție unică în Dacia, grație unor săpături arheologice lângă Porolissum

Primul Tetrapilon din Dacia, un fel de Arc de Triumf cu patru laturi ar putea fi descoperit lângă Porolissum după ce un grup de cercetători au făcut cercetări în zonă care au indicat prezența unei astfel de construcții.

 

În acest sens, un grup de cercetători de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ) alături de cercetători din Cluj și Germania vor începe în cursul lunii august o serie de săpături în zona Castrului de la Romita pentru a găsi un element de o importanță deosebită pentru arheologi.

 

„Muzeul din Zalău a inițiat un proiect în vederea cercetării arheologice la Castrul de la Romita, în apropiere de Porolissum unde, în urma unor cercetări non-invazive, geofizice, au fost identificate mai multe elemente din zona comandamentului castrului, iar printre cele mai importante se afla așa-numitul Tetrapilon pe care ni-l putem imagina ca un Arc de Triumf cu patru laturi. Cercetările noastre vor să confirme sau să infirme prezența acestui Tetrapilon, iar ulterior se vor publica rezultatele în mediul științific, și, desigur, pentru public. Importanța este foarte mare datorită faptului că astfel de elemente situate în fața comandamentului castrului nu mai există atestate nicăieri în provincia Daciei, mai există în apropiere doar unul  în castrul legionar din Budapesta de astăzi”, precizează Dan Deac, cercetător MJIAZ.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Aprilie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Balanţă
19 Aprilie 2019
Citeşte mai mult