Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Vineri , 12 Octombrie , 2018

Roşiile produse în Sălaj intră din nou pe piaţă

de Cristina POP

 Roşiile româneşti o să reapară în pieţele din Sălaj peste două săptămâni, dau asigurări reprezentanţii Direcţiei Agricole. Începând cu data de 1 noiembrie, un număr de 33 de cultivatori de roşii din judeţul Sălaj care au accesat Programul Tomate 2018 vor ieşi pe piaţă unde vor avea de valorificat aproximativ două tone de tomate.

În judeţul Sălaj, un număr de 48 de cultivatori au accesat Programul Tomate 2018. 15 dintre aceştia au reuşit să valorifice cantitatea de roşii obţinută în primul ciclu, reuşind astfel să încaseze cei 3.000 de euro la o suprafaţă de 1.000 metri pătraţi, iar ceilalţi 33 de sălăjeni au ales să producă această cantitate pentru ciclul al doilea. Potrivit directorului Direcţiei Agricole Sălaj, Valentin Duca, aceştia vor ieşi la 1 noiembrie pentru a-şi valorifica legumele pe piaţa internă. Cele două tone de tomate obţinute vor trebui comercializate până în data de 20 decembrie.

„În Programul Tomate avem înscrişi 48 de sălăjeni, din care 15 au realizat în ciclul I şi au încasat cei 3.000 de euro pe suprafaţa de 1.000 de metri pătraţi şi avem 33 rămaşi pentru ciclul al doilea. Asta înseamnă că ei trebuie să realizeze valorificarea producţiei între 1 noiembrie şi 20 decembrie, aici fiind vorba de două tone de tomate. Noi vom face săptămâna viitoare o verificare la toţi cei 33 de producători de tomate pentru a vedea stadiul în care stau cu producţia. Având experienţa anului trecut, eu sper că vor reuşi să valorifice toată această cantitate, deşi este o perioadă mai dificilă în aceste luni: noiembrie-decembrie, mai ales pentru cei care nu au sistem de încălzire, însă este un lucru îmbucurător că, în comparaţie cu anul trecut, avem cu vreo trei, patru producători în plus. Cei care au realizat producţia în ciclul întâi au fost mulţumiţi şi de preţurile pe care dânşii le-au primit la valorificarea tomatelor”, a precizat Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Sălaj.

Roșiile produse în spații protejate - fiind ultima recoltă din acest an de tomate românești care iese pe piața sălăjeană – vor apărea pe tarabe din 1 noiembrie, producătorii fiind obligați să vândă până în 20 decembrie cantitatea de 2.000 de kilograme pentru a putea beneficia de prevederile programului de susținere a producției de tomate românești și în extrasezon, adică pentru a primi suma de 3.000 de euro.