Marţi , 6 August 2019

Rezultate finale la Definitivat

Ministerul Educației a publicat luni, 5 august, rezultatele finale, după contestații, la Definitivat 2019. Doar unul dintre cei 17 candidați sălăjeni nemulțumiți de notele obținute la Definitivatul din acest an a reușit să obțină notă de promovare după depunerea contestațiilor.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, înainte de contestații, din totalul de 93 de candidați au promovat 68, rata de promovare fiind de 73,11%. Nu s-a înregistrat nicio notă de 10, 25 de dascăli obținând note peste 9, iar 43, între 8 și 9.

După afișarea rezultatelor inițiale, la centrul de examen s-au înregistrat 17 contestații, șapte candidați alegându-se cu note mai mari, nouă, cu note mai mici. Unul singur a primit peste 8, situație în care a fost declarat promovat. Rata de promovare în județul Sălaj a crescut, astfel, cu un procent, până la 74,19%.

La nivel național procentul final de promovare la examenul naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2019, este de 77,89%, în creștere cu 2,61%, comparativ cu rezultatele inițiale, însă ci aproape două procente sub rata finală de reușită din 2018.

Judeţul cu cea mai mare rată de promovare este Dâmbovița, în timp ce rata de promovare cea mai scăzută s-a înregistrat în

județul Călărași.

 

Reamintim că au putut participa la proba scrisă candidații care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”, media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional - minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Noiembrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Berbec
22 Noiembrie 2019
Citeşte mai mult