Marţi , 22 Noiembrie 2016

RCA pentru şase luni, mai scump decât pentru un an

Noua Lege RCA care a intrat în vigoare din 18 noiembrie vine cu o serie de anomalii la pachet. Dacă săptămâna precedentă am atras atenţia asupra unei gafe prin care definiţia termenului de vehicul” excludea căruţele şi atelajele cu tracţiune animală din rândul categoriilor care nu plătesc RCA, vă atragem atenţia asupra unei alte prevederi cel puţin neobişnuite. Este vorba despre costul mai mare al unei asigurări RCA pentru şase luni decât pentru un an de zile. Această prevedere a fost semnalată şi de preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România, Bogdan Andriescu, care a declarat că eroarea va fi remediată în cel mai scurt timp. „Este o anomalie dată de sistem şi evident când eşti presat să faci atâtea modificări în aşa scurt timp pot apărea astfel de situaţii. Nu o să dureze mult până când se remediază situaţia”, a declarat Bogdan Andriescu.

Alte consecinţe ale intrării în vigoare a Legii RCA includ riscul ca firmele mici de asigurări să fie dezavantajate în competiţia cu companiile mari şi reducerea comisioanelor pentru brokeri. Din primele zile ale aplicării acestei legi se observă că toate companiile stabilesc acelaşi tarife pentru RCA, respectiv tariful maxim. Totodată, reprezentantul Direcţiei de strategie şi stabilitate financiară din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, Valentin Ionescu, explică circumstanţele care îi determină pe brokeri să ia în calcul taxarea clienţilor. „Acolo unde daunalitatea este foarte mare şi nu-şi doresc să vândă, să aibă o cotă foarte mare de piaţă, oferă un comision aproape de zero intermediarilor. Comisioanele până acum câţiva ani erau de 20-25 la sută, iar în ultimii ani au ajuns la 12-13 la sută ca medie”, explică Valentin Ionescu.

În aceste condiţii, s-ar părea că Legea RCA, menită să soluţioneze problemele existente pe piaţa asigurărilor, aduce haos şi incertitudine. Cel puţin aşa se prezintă situaţia în acest moment, înainte de mult promisa remediere.

Comentariile celorlalți

grant pe 25.11.2016 la 13:47
comunism...te obliga sa dai bani pe care nui mai vezi...si nu ai nici o hazna de ei

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Peşti
22 Martie 2019
Citeşte mai mult