Miercuri , 21 Februarie 2018

Raport AJOFM: Rata şomajului a scăzut în 2017

 În anul 2017, rata şomajului a scăzut la nivelul judeţului Sălaj, anunţă oficialii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj. Scăderea ratei şomajului pe parcursul anului 2017 se datorează, în principal, numărului redus de disponibilizări colective şi individuale de personal ce au avut loc în judeţul Sălaj, precum şi numărului mai mare de angajări efectuate în primul semestru al anului.

Într-o conferinţă de presă susţinută de reprezentanţii AJOFM Sălaj, aceştia au precizat că trendul a fost unul descendent în ceea ce priveşte rata şomajului la nivel judeţean pe parcursul anului 2017.

„La nivelul judeţului Sălaj, în anul 2017, începând cu luna februarie, se menţine un trend descendent al ratei şomajului până în luna mai, iar în lunile ce urmează până în luna august rata şomajului a înregistrat o uşoară creştere cauzată în principal de înscrierea în baza de date a agenţiei, a absolvenţilor de învăţământ promoţia 2017, urmând ca în lunile ulterioare să se mențină trendul descendent până la sfârșitul anului. Pe parcursul anului 2017, rata şomajului în judeţul Sălaj a scăzut de la 5,37 la sută în ianuarie la 4,81 la sută în luna mai. În luna septembrie, rata şomajului a înregistrat o uşoară creștere ajungând la 5,38 la sută. În ultimele luni ale anului 2017 rata şomajului a fost descrescătoare, la 31 decembrie 2017 valoarea fiind de 4,68 la sută, cu 0,69 pp mai mică decât la începutul anului şi cu 0,66 procente mai mare decât rata şomajului pe ţară. Comparativ cu rata şomajului înregistrată la nivel naţional, valorile ratei şomajului în judeţul Sălaj s-au situat peste nivelul ratei şomajului la nivel naţional în toate lunile anului 2017”, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă Alexandru Pura, director adjunct AJOFM Sălaj.

Potrivit directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, Ioan Ionel Mureşan, explicaţia scăderii ratei şomajului pe parcursul anului 2017 o constituie, în principal, numărul redus de disponibilizări colective şi individuale de personal ce au avut loc în judeţul Sălaj, precum şi numărul mai mare de angajări efectuate în primul semestru al anului.

 

Cei mai mulţi şomeri au vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani

Din punct de vedere al structurii pe grupe de vârstă a şomerilor înregistraţi observăm că grupele de vârstă în care se regăsesc cei mai mulţi şomeri rămân grupele de 30-39 de ani şi 40-49 de ani. Ambele grupe de vârstă au înregistrat numărul maxim de şomeri la sfârşitul anului 2017, fiind urmate de grupa de vârstă a tinerilor cu vârstă mai mică de 25 ani și de grupa de vârstă 50-55 ani. În ceea ce priveşte grupa de vârstă sub 25 ani, aceasta nu înregistrează variaţii semnificative până în luna iulie. În această grupă se regăseşte cvasitotalitatea absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, iar fluctuaţia numărului persoanelor înregistrate exprimă specificul acestei grupe care constă într-o anumită ciclicitate.

 

229 de sălăjeni au participat la cursuri de formare profesională

Structurarea Planului de formare profesională pe grupuri dezavantajate a fost fundamentată de agenţie pe baza unor analize socio-economice realizate la nivel local, care au avut în vedere şi reprezentativitatea grupurilor vulnerabile (număr comunităţi de romi, număr persoane cu handicap care îndeplinesc condiţiile legale de acces la programe de formare profesională, număr persoane din mediul rural, etc.). Pe parcursul anului 2017, în programele de formare profesională organizate de agenţie au fost cuprinşi 229 de şomeri, din care 164 femei iar o parte din cursurile demarate spre finalul anului 2017 sunt încă în derulare. În anul 2017 au fost organizate 11 cursuri de formare profesională, pentru următoarele meserii: agent de  securitate, bucătar, contabil, frizer coafor manichiurist pedichiurist, inspector/referent resurse umane, îngrijitor bătrâni la domiciliu şi lucrător în comerţ.

 

În luna ianuarie 2018 s-au angajat aproximativ 500 de sălăjeni

„Chiar dacă numărul şomerilor înregistraţi la nivel judeţean nu este unul mic, totuşi în prima lună a anulu 2018 s-a observat un mare interes din partea sălăjenilor pentru a ocupa un loc de muncă. În prima lună a anului 2018 s-au angajat aproximativ 500 de persoane”, a precizat Ioan Ionel Mureşan, director executiv AJOFM Sălaj.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

20 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Capricorn
20 Martie 2019
Citeşte mai mult