Marţi , 12 Iunie 2018

Psihologul Cristian Andrei, prezent în mijlocul elevilor

Peste 150 de elevi de la liceele din Zalău au participat vineri, 8 iunie, la un eveniment interactiv intitulat „Antrenat de majorat”, o activitate în cadrul căreia dr. Cristian Andrei, medic neuro-psihiatru pentru copii și adolescenți, le-a povestit elevilor despre instinctele umane, despre relația cu părinții, despre bani, noroc, dar și despre alte aspecte de interes pentru adolescenți.

 

 

În cadrul evenimentului interactiv, răspunsurile elevilor au fost răsplătite simbolic cu portofele pentru a-și aminti cum să gestioneze în mod responsabil banii, una dintre temele de discuție abordate în cadrul evenimentului, dar și pentru a-și aminti de întâlnirea plină de învățăminte transmise de dr. Cristian Andrei.

 

 

„Tinerii sunt extrem de importanți pentru noi, pentru Asociația și platforma «Sălăjenii contează» , iar când am văzut care e propunerea «#Antrenat de majorat» m-am gândit cât de frumos ar fi să îl aducem și la Zalău. Știam care este grupul țintă al dr. Cristian Andrei, dar m-am întrebat, oare antrenorii (n.r. părinții) sunt antrenați? Acesta este unul dintre motivele pentru care am participat la acest eveniment, în calitate de părinte de adolescent, pentru a afla cum putem noi, ca părinți, să ne exercităm, într-o relație corectă față de copiii noștri, acest rol de antrenori”, transmite inițiatorul și președintele Asociației „Sălăjenii contează”, Lucian Bode.

 

Întâlnirea dintre dr. Cristian Andrei și elevii însoțiți de profesori a avut loc la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, unde, printre altele, Cristian Andrei le-a explicat tinerilor de ce omul tânjește să obțină ceea ce nu are și le-a prezentat inclusiv un model de gestionare a banilor, exemplificând  faptul că dintr-o sumă de 300 de lei, 100 de lei ar fi bine să fie economisiți pentru a avea acel sentiment de siguranță în caz situații neprevăzute, alți 100 de lei ar trebui să fie folosiți pentru cheltuieli curente, iar restul de 100 de lei ar putea fi cheltuiți după bunul plac. Doctorul a explicat și care sunt elementele care dau valoare unor lucruri, apreciind că: „Dacă prețuiești ceva e pentru că acel ceva are o poveste și pentru că ți-e teamă să nu îl pierzi”.

 

De asemenea, doctorul a ghidat înțelegerea stabilirii ierarhiei de valori, a nevoilor, făcând trimitere la piramida lui Maslow. Nu în ultimul rând, unul dintre subiectele discuției a fost și relația dintre copii și părinți.

 

 

„Cel mai important mesaj pe care copiii ar trebui să îl transmită părinților lor este că merită să fii încurajat de educatorii tăi și aici mă refer la faptul de a nu acorda note de la 10 în jos, ci de la unu în sus, până la infinit, iar părinții să observe ce reușesc copiii și să aibă încredere în ei. În întâlnirile pe care le am cu adolescenții, majoritatea se arată supărați că părinții nu au încredere în ei. [...] Un părinte este pe lume ca să ofere copilului încurajare și opțiuni”, precizează psihologul Cristian Andrei.

 

 

La finalul evenimentului, una dintre elevele participante a precizat că cea mai importantă lecție cu care a rămas în urma acestui seminar a fost: „Cum să îmi investesc banii, să știu care e partea pentru familie, pentru supraviețuire și pentru economie și ce ar trebui să fac cu acești bani, dar și cum să înțeleg alți oameni, care sunt instinctele noastre, cum acționăm, pe baza cărei emoții și cum să ne desfășurăm activitatea”, a punctat eleva Colegiului Național „Silvania”.

 

 

Asociaţia „Joc Responsabil” are în desfășurare campania pentru tineri intitulată „Antrenat de majorat”, o campanie ce are ca obiective educarea tinerilor în legătură cu alternativele de divertisment pe care le vor avea la vârsta majoratului și cunoașterea riscurilor pe care le implică aceste activități care nu corespund nivelului lor de dezvoltare psiho-socială, un aspect ce poate afecta evoluţia ulterioară a tinerilor.

 

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Mai 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop