Marţi , 7 Noiembrie 2017

Propuneri legislative pentru întărirea autorității polițistului

 A fost pus în dezbatere publică proiectul privind modificarea unor acte normative pentru întărirea autorităţii personalului M.A.I.

Într-o conferinţă de presă, şeful poliţiei sălăjene, comisar şef de poliţie Aurel Ştirb, a declarat că la nivelul judeţului Sălaj au fost înregistrate şase fapte de ultraj în care victime au fost oamenii legii. „Este vorba despre cele mai frecvente proceduri de acțiune ale polițiștilor care privesc direct interacțiunea cu cetățenii și anume legitimarea, încătușarea, conducerea la sediul poliției se introduc în Legea de funcționare a Poliției, pentru a fi cunoscute de toți cetățenii. Devine infracțiune împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile, continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil şi întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare”, precizează Aurel Ştirb, inspector șef al I.P.J. Sălaj.

O altă măsură propusă se referă la mărirea amenzii pentru persoana care refuză să se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publică de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei. „Crește sancțiunea pentru refuzul de legitimare de la amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei la amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. În condițiile în care în cazul controlului polițistului rutier, lipsa documentelor se sancționează cu amendă de până la 1.000 de lei, de multe ori fiind vorba de persoane care uită aceste documente, cu atât mai mult în cazul în care ne referim la un refuz, la o intenție clară de a nu răspunde unei solicitări legitime a polițistului, această faptă trebuie sancționată mai drastic. Poliţistul are dreptul să solicite oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia”, precizează Groza Ioan, șeful Serviciului de Ordine Publică.

La nivel naţional, în primele şase luni ale anului 2017 numărul faptelor de ultraj săvârşite asupra personalului ministerului a crescut cu aproape 22 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comentariile celorlalți

cu siguranta pe 08.11.2017 la 08:45
vor exista multe cazuri cu exces de zel din partea politistilor ,a unora dintre ei.Din perspectiva angajarii a noi politisti ,fara prea multe pretentii privind criterile de selectie ,cu siguranta vor exista aceste abuzuri .

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

26 Septembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Fecioara
26 Septembrie 2018
Citeşte mai mult