Marţi , 12 Decembrie 2017

Proiecte de 8 milioane de euro cu fonduri europene în Sălaj

 Oficiul Judeţean de Finanţare a Investiţiilor Rurale a făcut marţi, 12 decembrie, un raport privind implementarea în 2017 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Până în prezent, în 2017 au fost accesate la nivelul judeţului proiecte de opt milioane de euro. Astfel, targetul propus la începutul anului a fost atins, precizează directorul Oficiului Judeţean de Finanţare a Investiţiilor Rurale, Domiţian Benţe. „Ca o valoare totală pe 2017 discutăm de opt milioane de euro. De asemenea, ca o premisă a tot ce s-a întâmplat în 2017, conducerea Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale, împreună cu Autoritatea de Management din cadrul   Ministerului Agriculturii au fixat nişte repere în baza cărora am funcţionat noi în 2017. Fiecare judeţ a primit un target. Sălajul avea un target de peste opt milioane de euro, iar acesta a fost îndeplinit”, a precizat Domiţian Benţe, directorul OJFIR Sălaj.

Potrivit conducerii OJFIR, au existat luni în care targetul a fost depășit şi cu 260 la sută. Proiectele europene accesate prin intermediul AFIR vizează sectoarele agricole, non-agricole şi sectorul public. Unele dintre proiectele care s-a bucurat de mare succes şi în acest an au fost cele pe măsura 6.3 şi 6.1: Instalarea tânărului fermier.

 

Peste 20 de pensiuni agroturistice înfiinţate cu fonduri europene

La nivelul judeţului Sălaj, în acest an nu s-a accesat niciun proiect pe sub-măsura 6.2. În schimb, reprezentanţii OJFIR anunţă că anul trecut au fost înfiinţate peste 20 de agropensiuni la nivelul judeţului Sălaj. „Anul trecut au fost nişte criterii accesibile şi pentru proiecte pe turism. Pe sub-măsura 6.2-Înfiinţarea de agropensiuni au fost accesate peste 20 de proiecte. Aici condiţia era ca respectivul să fie fermier şi să facă dovada că figurează la APIA cu suprafeţe de teren sau să figureze că deţine animale”, completează Domiţian Benţe.

 

Care sunt primăriile cu cele mai multe proiecte accesate pe fonduri europene

În sectorul public există proiecte accesate de U.A.T.-uri şi care nu au fost finalizate la termen, astfel că acestea sunt în curs de derulare încă. Directorul OJFIR confirmă faptul că există comune care au accesat multiple proiecte pe fonduri europene şi au reuşit să schimbe faţa localităţilor. „La informările pe care noi le facem în teren, trebuie să recunoaştem că există primari care nu manifestau interes la informaţiile pe care le dădeam. Însă, există comune precum Pericei, Sărmăşag, Nuşfalău care au dat importanţă acestor proiecte: fie că vorbim de centre de informare, drumuri, drumuri agricole, iar exemplele pot continua”, completează Domiţian Benţe.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

10 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei