Marţi , 6 August 2019

Proiect inedit la Muzeu

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului derulează un program privind conservarea digitalizată a monumentelor istorice și arheologice numit: Pixels for Heritage. Acesta urmărește printre altele realizarea de modele digitale fotogrammetrice 3D pentru monumente istorice și situri arheologice din Sălaj.

Demersul inedit este un program-platformă care urmărește să creeze o direcție coerentă în sfera digitalizării patrimoniului mobil și imobil. Printre această colaborare, reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și cei ai Institutului Național al Patrimoniului și-au propus să realizeze modele digitale fotogrammetrice 3D pentru monumente istorice și situri arheologice din Sălaj, dar și să conserve și să restaureze digital patrimoniului cultural construit supus unor riscuri de distrugere sau aflat în stare avansată de degradare. De asemenea, proiectul are ca obiectiv sprijinirea proiectelor și programelor de restaurare a monumentelor istorice prin furnizarea de informații detaliate pentru realizarea studiilor științifice și a proiectelor de restaurare, contribuirea la actualizarea Listei Monumentelor Istorice și a Repertoriului Arheologic Național, precum și promovarea patrimoniului cultural folosind noile tehnologii și mediul online.

În cadrul programul se utilizează tehnici fotogrammetrice, atât de la sol, cât și de la joasă altitudine, pentru producerea de modele 3D și ridicări topografice, precum și modele digitale ale terenului de înaltă precizie.

Rezultatele programului vor putea fi urmărite pe pagina de Facebook dedicată proiectului, precum și pe site-ul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și paginile de Facebook și Instagram a acestuia. În perioadă următoarea vor fi scanate și digitalizate monumente precum Castelul Bay din Treznea, Conacul și cripta din Surduc, Conacul din Hida urmate și de alte monumente istorice și arheologice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Noiembrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Leu
22 Noiembrie 2019
Citeşte mai mult