Miercuri , 6 Februarie 2019

Proiect inedit al Muzeului Județean pentru crearea unui ghid sonor al Zalăului

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău continuă şi în 2019 acţiunile prin care îşi propune să îi atragă pe tineri, să îi implice în activităţile derulate de instituţie. Cel mai recent proiect derulat în acest sens se numește „Artişti la Muzeu”.

 
“Este vorba despre o platformă de creație și educație prin artă și presupune invitarea, în fiecare an, a câte doi artişti, care să deruleze o serie de activităţi în comunitate, să îi implice în special pe elevi şi să lase un produs artistic la muzeu”, a explicat miercuri, 6 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, Valer Cosma, inițiatorul proiectului. Potrivit spuselor sale, prin această platformă, specialiştii Muzeului îşi propun să aducă la Zalău tineri artiști din români, pentru a lucra cu elevii din oraş și pentru a pune în practică experimente artistice și educaționale dinamice, atractive și cu impact.
Primul invitat al proiectului este regizorul clujean Claudiu Lorand Maxim, a cărui propunere vizează organizarea atelierului “Muzeul istoriilor subiective”, un atelier pentru tineri în care sunetul devine principalul mediu de exprimare artistică. Participanţii –elevi de gimnaziu şi liceu – învață, astfel, să asculte viaţa oraşului şi a oamenilor din jur.
 
“Ne interesează foarte mult istoriile prietenilor, părinţilor şi bunicilor, vecinilor, ale cartierului, toate acele istorii care nu au ajuns să facă parte din corpul oficial al istoriei, nu au ajuns să fie cuprinse într-o carte şi nu au făcut obiectul unei curricule. Sunt istorii spuse mai degrabă oral, de unde şi legătura cu radioul, sunetul şi ascultarea sunt unul dintre instrumentele prin care putem recupera aceste istorii”, a explicat regizorul.
Potrivit spuselor sale, proiectul se va întinde pe durata a aproximativ trei luni și va implica o serie de ateliere, muncă de teren pentru colectarea poveștile și istoriile unor oameni și locuri, dar și muncă de editare și prelucrare a materialului audio. În lista “istoriilor subiective” au fost incluse cu precădere locuri care și-au schimbat ori urmează să își schimbe destinație, cum ar fi fosta Sinagogă, fostul cinematograf, fabrica Armătura, hala agroalimentară ori restaurante cu tradiție. Totul se va finaliza cu crearea unui ghid sonor al Zalăului, o aplicaţie în care povești și sunete din cartier sunt suprapuse peste geografia acestuia, o aplicaţie ce va rămâne în comunitate şi care permite stocarea publică a unor fragmente din memoria comunităţii.
 
“Odată finalizată, această instalație sonoră itinerantă oferă posibilitatea explorării istoriei propriei comunități, atât de către elevii implicați în realizarea conținutului audio al acesteia, cât și de către ceilalți membri ai comunității. În același timp, reprezintă un foarte bun instrument de promovare turistică a orașului, ghidul acestei aplicații putând fi ridicat de la muzeu de către orice vizitator, pentru ca apoi să exploreze orașul ghidat de poveștile și istoriile spuse de tinerii zălăuani”, explică reprezentanții MJIA Zalău.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei