Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Vineri , 15 Decembrie , 2017

Producţii record în agricultură în 2017

de Cristina POP

 Anul 2017 s-a dovedit a fi unul deosebit de bun pentru agricultură. S-au înregistrat producţii record, iar în Sălaj producţia de grâu, orz şi orzoaică a fost net superioară celei de anul trecut. 

Anunţul a fost făcut de directorul Direcţiei Agricole Sălaj, Valentin Duca, în cadrul unei conferinţe de presă, în care a prezentat principalele realizări la culturile agricole din anul 2017. "La porumbul boabe a fost o producţie aproape dublă. În acelaşi trend ascendent am avut o creştere şi la producţiile de de soia, struguri şi cartofi, grâu, triticale, orz şi orzoaică”, a precizat, în cadrul conferinţei de presă, Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Sălaj. La nivel naţional, anul 2017 este anul în care există recolte istorice pentru fermierii români. Producţiile de grâu, rapiţă, mazăre şi orz obţinute în acest an sunt cele mai mari din istoria ţării.

 

Cu cât se vinde hectarul de pământ în Sălaj

În ceea ce priveşte situaţia vânzărilor de terenuri agricole extravilane conform Legii nr. 17/2014, au existat 1.287 de oferte de vânzare, 1.256 de vânzători persoane fizice şi 31 de vânzători persoane juridice. Au fost eliberate 1.287 de adeverinţe de vânzare liberă. Preţul mediu de vânzare a unui hectar este de 8.000 lei/ha.

 

Programul de tomate a atras 66 de beneficiari

Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate a adunat un număr total de beneficiari înscrişi în program un număr de 66 de sălăjeni. 47 de beneficiari au primit ajutorul de minimis, în valoare de 53.925,60 lei, în prima etapă (ianuarie-mai), iar 19 beneficiari au primit ajutorul de minimis, în valoare de 256.146,60 lei, în a doua etapă (noiembrie-decembrie). De asemenea, a mai existat un număr de 980 de beneficiari înscrişi în programul de susţinere a produsului lână prin care fermierii primesc un leu pentru un kg de lână.