Luni , 7 Noiembrie 2016

Prinţesa Naiului, la Zalău

Supranumită Ciocârlia graţie vocii sale inconfundabile, Oana Lianu a fost prezentă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Zalău pentru a-şi arăta respectul faţă de profesorul Grigore Grigoruţ.

Cu nenumărate premii şi distincţii la festivaluri de renume din ţară şi străinătate, Oana Lianu a declarat că Zalăul este acasă. Alături de tatăl său şi de ceilalţi membri ai formaţiei instrumentale Folclorica, Oana Lianu a încântat cu naiul şi vocea sa excepţională publicul prezent la spectacolul aniversar dedicat maestrului prof Grigore Grigoruţ. Numită de francezi “Prinţesa Naiului”, Oana Lianu este conferenţiar universitar la Universitatea de Muzică din Oradea şi ambasador cultural al României la evenimente din străinătate. Cu toate acestea, Oana Lianu a declarat că se simte acasă în Zalău, oraşul în care a copilărit.

Reporter: Cum v-aţi simţit în această seară? Care a fost atmosfera?

Oana Lianu: “Eu cred că toată lumea se simte extraordinar acasă. Eu sunt acasă, la Zalău. Nu am cum să mă simt decât extraordinar. Încărcată de emoţie, emoţie pe care mi-o transmite şi publicul şi pe care o transmit şi eu, la rândul meu, publicului. Iar, în această seară, a fost mai mult decât un spectacol, a fost un spectacol de suflet, având în vedere că domnul profesor Grigoruţ are atâţia ani de activitate, 40, cât am şi eu de viaţă şi ne leagă amintiri extraordinare, având în vedere că părinţii mei l-au cununat. Deci, este finul nostru

Reporter: Ce înseamnă, pentru dumneavoastră, muzica populară, folclorul nostru?

 

Oana Lianu: Folclorul românesc mi-a vrăjit inima pentru prima dată. Am avut şansa de a mă naşte într-o familie iubitoare şi promotoare a folclorului românesc. Şi mama cânta, însă tatăl meu a îmbrăţişat cariera artistică şi de la el am învăţat atât să cânt cât şi să preţuiesc şi să acord respectul cuvenit acestei arte, care este, până la urmă, folclorul românesc.”

Reporter: Dumneavoastră aţi ales naiul, un instrument care nu este neapărat tradiţional Sălajului. Cum de aţi ales naiul şi ce aţi găsit frumos şi deosebit în acest instrument?

Oana Lianu: “Eram prea mică la vremea respectivă ca să pot să fac o asemenea alegere important care, ulterior, mi-a schimbat viata. După incidentul-accident, să zic aşa, pe care l-am avut la degetul arătător, tot tata s-a gândit la faptul că, în acel moment, cariera mea pianistică era în pericol şi la vârsta aceea era târziu pentru un instrument al orchestrei simfonice să zic şi mi-a cumpărat un nai. De la vârsta de 12 ani, naiul a intrat definitiv în viaţa mea, în sufletul meu, am văzut lumea datorită acestui instrument şi l-am ridicat, eu zic, pe un piedestal, acolo unde-i este locul, făcându-mi inclusiv lucrarea de doctorat. Lucrarea de doctorat se numeşte “Naiul, între tradiţie şi modernitate. Acest instrument este sufletul meu.

Ambasador cultural al României în lume, vocalistă şi instrumentistă de jazz-cafe, folclor, musical, canţonete, şansonete, colinde, Oana Lianu este una dintre personalităţile cu care se poate mândri Zalăul.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

13 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Taur
13 Decembrie 2018
Citeşte mai mult