Luni , 15 Aprilie 2019

Primăria Zalău luptă cu cerşetoria

Vineri, 12 aprilie, la sediul Primăriei municipiului Zalău a avut loc ședința de ordine publică la care au participat reprezentanți ai instituției, reprezentanți ai Poliției municipiului Zalău, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj, ai Poliției Locale Zalău, reprezentanți ai cultelor religioase din municipiu – Episcopia județului Sălaj, Biserica Reformată, Biserica Catolică, și reprezentanți ai marilor magazine din oraș – Unicarm, Profi Rom Food, Kaufland România, Penny Market și Europan.

Întâlnirea a reprezentat un prim pas pentru realizarea unui parteneriat public – privat pentru combaterea fenomenului cerșetoriei în municipiul Zalău, așa cum s-a stabilit în cadrul unei şedinţe anterioare, în data de 5 aprilie.

Având în vedere perioada apropiată sărbătoririi Paștelui, fenomenul cerșetoriei este în creștere și se concentrează, în special, în perimetrul marilor magazine, a bisericilor și pe principalele artere de circulație din oraș. Persoanele care apelează la mila publică, încurajați de primirea foloaselor necuvenite de la cetățeni (bani sau bunuri), au dezvoltat, de-a lungul timpului, o atitudine insistentă, chiar agresivă, de apelare la mila publică.

Pentru a diminua acest fenomen, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre organizarea unor acțiuni comune, în care instituțiile abilitate vor supraveghea și acționa în spațiul public, iar bisericile și magazinele se pot implica prin acțiuni de prevenție și informare a cetățenilor asupra consecințelor menținerii acestei atitudini față de cerșetori și îndemnând cetățenii să își manifeste compasiunea în alte moduri, mai benefice. Ajutarea aproapelui trebuie să rămână, în continuare, o acțiune prezentă în rândul zălăuanilor (și nu numai), dar trebuie să fie făcută în mod selectiv, să fie îndreptată către persoanele care au, într-adevăr, nevoie de ajutorul semenilor.

S-a constatat că, în rândul persoanelor care cerșesc, 90 la sută sunt persoane apte de muncă, capabile să se întrețină prin forțe proprii. ”Succesul” pe care îl au prin apelarea la mila publică îi determină să nu își caute un loc de muncă, ci să fie, zilnic, prezenți în magazine sau în afara lor, în ușa bisericilor, insistând, agasând sau chiar agresând trecătorii. O parte din ei au depășit și această linie, săvârșind acte de furt și tâlhărie.

O acțiune comună, concertată, a instituțiilor abilitate și a societății civile, făcută în mod constant și țintit, cu siguranță va genera rezultate semnificative și va duce la descurajarea cerșetoriei, astfel încât fenomenul să se stingă de la sine.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

16 Septembrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Gemeni
16 Septembrie 2019
Citeşte mai mult