Joi , 7 Iunie 2018

Prima expediţie ştiinţifică trans-siberiană românească, pentru studiul schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale, pornește de la Jibou

O echipă multidisciplinară de la Centrul de Cercetări Biologice Jibou, Grădina Botanica din Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai şi-a propus o expediţie de 20.000 de kilometri, cu pornire de la Jibou, până în îndepărtatul Vladivostok, pentru a studia efectele schimbărilor climatice asupra „plămânului verde” al Planetei, mai exact Pădurea Boreală.


În acest sens, în intervalul 15 iunie - 15 iulie, un grup de 11 specialiști pe diferite domenii ca botanică, geografie, entomologie, zoologie, dendrologie şi fiziologie vegetală vor participa la prima expediție din lume ce va duce în teren aparatura sofisticată de măsurare a parametrilor fiziologici ai plantelor, ce va permite o estimare fidelă  a gradului de amenințare al acestui tip de ecosistem, precum și al ecosistemelor conexe învecinate.


Specialiştii vor parcurge cu 3 mașini peste 20.000 km pentru a realiza cercetări care să ducă la posibile proiecte de cercetare și de prevenție a acestor schimbări climatice.


„Clima planetei noastre s-a schimbat de-a lungul istoriei. Doar în ultimii 650.000 de ani au existat șapte mari cicluri de retragere sau avansare a calotei glaciare, cu finalul brusc al ultimei era glaciare în urmă cu 7.000 de ani, marcând începutul erei climei moderne și a civilizației umane. Majoritatea acestor schimbări climatice sunt datorate micilor variații din orbita planetei noastre ce modifică energia solară pe care o primește. În acest context, cercetarea pe care o vom efectua prin această expediție științifică va contribui la sporirea bazei de date cu privire la schimbările climatice și va fi cu atât mai relevantă cu cât datele colectate provin dintr-o zonă mai puțin explorată de cercetătorii internaționali ca parte a unui proiect mai amplu ce urmărește efectul schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale ce acoperă emisfera Nordică și reprezintă un veritabil plămân verde al Terrei”, precizează specialiștii.
Traseul expediției pornește de la Jibou, traversează Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus și apoi Rusia, astfel: Moscova – Chelyabinsk – Novosibirsk – Irkutsk – Chita – Vladivostok și retur.
„Va fi însă şi o posibilitate de a cunoaşte numeroasele populaţii indigene pe care le vom întâlni pe traseu, prilej cu care vom putea afla moduri inedite şi poate mai puţin cunoscute în care plantele pot fi utilizate în alimentaţie sau în scopuri  medicale”, mai spun cercetătorii.


Pregătirile au intrat în linie dreaptă, vizele pentru Rusia au fost deja obţinute şi planurile de detaliu au fost deja puse pe hârtie. Pe parcurs s-au alăturat parteneri ce ne vor sprijini mediatizarea proiectului, precum Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Radio România Actualităţi, alături de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sălaj Plus”.

 

 

 


„Expediția ROCRES (Romanian Climate Research Expedition Siberia) este organizată cu prilejul Anului Cnetenar de către Centrul de Cercetări Biologice din Jibou și Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, ambele insituții având proiecte de cercetare pe domeniul schimbărilor climatice și cum afectează ele flora și vegetația, iar locul în care mergem reprezintă cea mai mare Pădure Boreală de pe Planetă, cel mai mare ecosistem de pădure de pe glob, deosebit de important, este un plămân verde al Planetei. Expediția noastră va fi prima expediție din lume de acest tip, care abordează schimbările climatice într-un mod pluridisciplinar. Științific, este un demers foarte important pentru că oferă lumii științifice mondiale o imagine asupra efecte schimbărilor climatice asupra pădurii. Datele pe care noi le vom obține vor fi publicate în reviste internaționale și vor fi accesibile și vor ajuta la dezvoltarea unor viitoare proiecte de cercetare și de prevenție a acestor efecte ale schimbărilor climatice asupra ecosistemelor de acolo”, transmite directorul Grădinii Botanice „Vasile Fati” Jibou, Cosmin Sicora.

Această expediție se realizează cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei orașului Jibou, iar intreaga aventură a expediției va putea fi urmarită de public intr-un jurnal online ce va fi intreținut de jurnalistul Sebastian Olaru, pe pagina web ROCRES.RO
Cei care doresc să sprijine financiar acest proiect, încă o mai poate face, pe pagina blogului fiind disponibil şi contul pentru donaţii:
Asociația „Prietenii Gradinii Botanice”, Adresa: Localitatea Jibou, județul Sălaj, Cod Fiscal: 37433291, Cont IBAN: RO33 RZBR 0000 0600 1929 9986, Banca: Raiffeisen Bank Jibou.

 

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Mai 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Leu
19 Mai 2019
Citeşte mai mult