Miercuri , 17 Ianuarie 2018

Președintele a acceptat să o desemneze premier pe Viorica Dăncilă

 După consultarea partidelor politice parlamentare, președintele României a acceptat să o desemneze pe Viorica Dăncilă ca premier.

 

Consultări la Cotroceni

 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a consultat cu partidele politice parlamentare înainte de a lua o decizie cu privire la desemnarea unui nou premier.

 

PSD şi ALDE, primele partide la consultări

 

Preşedintele Klaus Iohannis a avut prima consultare cu PSD şi ALDE, care au mers împreună să susţină desemnarea europarlamentarului PSD Viorica Dăncilă. Delegaţia a fost condusă de preşedintele PSD Liviu Dragnea, în vreme ce preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a lipsit, fiind în vacanţă. Coaliţia care deţine majoritatea parlamentară a mers la preşedinte cu o listă de semnături a parlamentarilor care susţin desemnarea Vioricăi Dăncilă pentru a demonstra că există susţinere parlamentară pentru formarea guvernului.

I-am prezentat argumentele: experienţa bogatăîn Parlamentul European şi o relaţie bună cu membrii Comisiei Europene, obiectivele şi pregătirea serioasă pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene anul viitor, indicatorii macroeconomici importanţi, nedepăşirea deficitului, măsurile sociale cu privire la salarii şi pensii, măsurile fiscale care sunt prevăzute în programul de guvernare şi, de asemenea, calităţile umane pe care le are Viorica Dăncilă, o doamnă neconflictuală, deschisă dialogului, relaţii bune cu absolut toată lumea”, a declarat Liviu Dragnea la ieşirea de la consultări.


PNL nu vrea nicio colaborare cu PSD

 

Delegaţia PNL, condusă de preşedintele Ludovic Orban, a fost cea de-a doua delegaţie invitată la consultări. Liberalii i-au prezentat preşedintelui poziţia PNL,  de a nu participa la nicio formulă de guvernare în care este prezent PSD şi de a vota împotriva oricărui guvern în care sunt şi social-democraţii.
„L-am informat pe preşedinte că PNL, în cazul în care i se va solicita, îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi parlamentarecare să sprijine un guvern fără PSD”, a spus Orban. Unii vor anticipate, alţii exclud varianta anticipatelor

 

Dan Barna, preşedintele USR, a spus după consultările cu şeful statului că Uniunea a „accentuat faptul că soluţia decentă este cea a alegerilor anticipate". În schimb, Traian Băsescu, liderul PMP, s-a prezentat cu două nominalizări, marşând pe ideea că dacă prima propunere va fi respinsă în plenul Parlamentului, a doua sigur va fi acceptată, pentru că niciun parlamentar din orice partid nu ar vrea să meargă în acest moment în campanie electorală.

Varianta alegerilor parlamentare anticipate este exclusă şi de către liderul UDMR, Kelemen Hunor. Ultimii la consultări cu preşedintele au fost reprezentanţii minorităţilor naţionale. 

Comentariile celorlalți

o fi ca indivizii gen pe 18.01.2018 la 08:57
Iordache ,Nicolicea ,Serban Nicolae si altii ,sunt niste somitati ale poporului roman si noi nu stim .
Mihai pe 17.01.2018 la 20:17
USR ? Indivizii aceștia nu mai prind nici un fel de alegeri. Si așa au primit mult prea mult pentru niște nulitati

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei