Luni , 7 Octombrie 2019

Premieră pentru urologia sălăjeană

O intervenție chirurgicală realizată în premieră pentru urologia sălăjeană a avut loc luni, 7 septembrie, la Spitalul Județean de Urgență Zalău, în cadrul celei de-a XIX-a ediții a manifestării "Toamna Medicală Sălăjeană". Este vorba despre prima intervenție laparoscopică 3D, pentru o afecțiune oncologică a prostatei, efectuată de o echipă medicală în tandem, de mentorat, formată din prof. univ. dr. Ioan Coman, șeful Catedrei de Urologie și prorector al Universității de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca, și fostul său student, rezident, dr. Ioan Bogdan Juravle, în prezent medic specialist urolog în cadru SJU Zalău.

 

Intervenția chirurgicală a fost efectuată la un pacient de 69 de ani și a fost transmisă în direct în cadrul primei ediții a Zilelor Urologiei Sălăjene, parte a Toamnei Medicale Sălăjene 2019.

Potrivit dr. Bogdan Juravle, începând cu luna noiembrie a acestui an, acest tip de intervenție specifică chirurgiei laparoscopice, minim invazive, destinată patologiei benigne și maligne a tractului urinar - cancer prostatic, renal și vezical - va fi disponibilă pentru pacienții SJU Zalău. Echipamentul medical de laparoscopie cu sistem video HD 3D, inclusiv componentele sale specifice, are o valoare de aproape 170.000 de euro, fiind achiziționat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sălaj. "În ultimii doi ani, aproximativ o treime din spitalizările continue a pacienților Compartimentului Urologie a fost încadratp în sfera patologiei benigne și maligne a tractului urinar", a precizat urologul sălăjean.

 

La rândul său, prof. univ. dr. Ioan Coman a subliniat că echipamentul medical aduce atât pacientului, cât și medicului, multiple beneficii: asigură o mai mare siguranță și precizie a intervenției chirurgicale și permite o intervenție chirurgicală puțin invazivă, timpul necesar fiind mult redus comparativ cu cel dintr-o intervenție clasică, pacientul având, astfel, beneficiile unei recuperări post-operatorii mult mai rapide, iar costurile de spitalizare se reduc.

În ultimii doi ani, la nivelul SJU Zalău, urologia a avut o tendință continuă de dezvoltare, diversificare și îmbunătățire a serviciilor medicale destinate pacienților unităților spitalicești, investiții importante în dotarea cu aparatură și echipamente medicale moderne fiind realizate ori aflându-se în curs de realizare, cu finanțare mobilizată de către CJ Sălaj fie integral, fie în cofinanțarea sumelor asigurate de Ministerul Sănătății ori al unității spitalicești. Compartimentul de urologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Zalău, numără o echipă medicală formată din trei medici specialiști (dr. Alb Alexandra, dr. Hodor Tudor și dr. Ioan Bogdan Juravle), 13 asistenți medicali și îngrijitori și o capacitate, extinsă din luna septembrie a.c., la 20 de paturi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

14 Decembrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Săgetător
14 Decembrie 2019
Citeşte mai mult