Joi , 6 Septembrie 2018

Precizări legate de drepturile și obligațiile elevilor în anul școlar 2018-2019

În contextul în care peste doar câteva zile elevii se vor întoarce la cursuri, mai exact, în data de 10 septembrie, e bine ca aceștia să știe care le sunt drepturile și obligațiile în noul an școlar.

 

Pornind de la mențiunile regăsite în Statutul elevului, care stabilesc clar care sunt drepturile și obligațiile la clasă, trebuie precizat faptul că ele se aplică oricărui elev înscris în învățământul preuniversitar, dar și antepreșcolarilor și preșcolarilor.

 

Drepturi: demnitate, manuale gratuite și protest

În ceea ce privește drepturile elevilor, aceștia beneficiază, în primul rând, de dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii. Astfel, se interzice sancționarea elevilor prin mustrarea în fața clasei. De asemenea, elevilor le va fi respectat dreptul la protecția datelor personale.

 

Un alt drept al elevilor este dreptul de a beneficia de învățământ gratuit, ceea ce se referă inclusiv la dreptul de a primi manuale gratuite. Este important de menționat aici că nu există nicio limitare cu privire la acest drept, în comparație cu limitarea dreptului elevilor de a primi premii pentru rezultate, în considerarea resurselor existente, spre exemplu.

Un alt drept care poate fi ușor încălcat este dreptul elevilor de a avea acces la actele școlare proprii a situației școlare.

Astfel, elevilor nu li se va putea refuza comunicarea absențelor. În același context al absențelor, acestea nu pot fi consemnate pentru pedepsirea elevului. Există chiar și un drept la protest pentru elevi. Totuși, manifestarea acestuia trebuie să se facă în afara orelor de curs.

 

Referitor la facilitățile elevilor, ei vor beneficia, printre altele, de un tarif redus cu 50 la sută în cazul transportului local în comun, pe tot parcursul anului calendaristic. În schimb, dacă nu învață în localitatea de domiciliu, elevii vor beneficia de decontarea transportului.

 

Elevii au dreptul de a fi susținuți financiar pentru activitățile de performanță, atât la nivel național, cât și internațional. Totuși, trebuie reținut că acesta nu este un drept absolut, însă nici nu poate fi refuzat, în mod constant.

 

Obligații: îmbrăcăminte decentă și fără telefoane la ore

Spre deosebire de drepturi, obligațiile pot fi mai ușor ignorate și din cauza toleranței instituției de învățământ. Într-un astfel de caz, un elev nu va putea fi sancționat pentru nerespectarea obligațiilor sale.

O obligație expres prevăzută în Statutul elevului este cea referitoare la îmbrăcămintea decentă. Totuși, chiar și dacă această obligație nu este respectată, elevilor nu le poate fi refuzat dreptul de a intra în școală.

 

O altă obligație a elevilor este ca atunci când absentează pe motiv medical să informeze dirigintele și să meargă la medic.

Referitor la propogandă electorală sau prozelitism religios, elevilor le sunt interzise astfel de activități în școală.

Una dintre cele mai controversate obligații pentru elevi este legată de folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor, examenelor și concursurilor. Interdicția folosirii telefoanelor se aplică doar în cazurile amintite anterior, în rest elevii pot purta asupra lor, la școală, telefoanele mobile.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

23 Iulie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Peşti
23 Iulie 2019
Citeşte mai mult