Luni , 12 Martie 2018

Povestea despre satele sălăjene continuă, sub semnătura Cameliei Burghele

 Sala Dialoguri europene a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj se va deschide miercuri, 14 martie, la ora 16.30, pentru lansarea ultimelor două volume din seria Satele sălăjene și poveștile lor semnată de etnologul Camelia Burghele.

Este vorba despre volumul IX – „Veselia satului și ospitalitatea familiei. La nuntă în satele sălăjene” și volumul X – „Reconstrucții identitare citite antropologic. Povestea și savoarea mâncărurilor de altădată”.  Volumele au apărut la Editura Caiete Silvane (Zalău) și la Editura Etnologică ( București) cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și al companiei Tenaris Silcotub.

Volumul IX este o reeditare (adăugită) a unui material mai vechi al autoarei iar volumul X se constituie în primul studiu articulat despre gastronomia tradițională și este centrat pe o culegere de rețete de sarmale (sub variate denumiri, formule, tehnici) culese de la gospodinele din satele Sălajului. Sarmalele, de post și de dulce, cu cureki dulce sau murat, cu rișcaș sau păsat, sunt văzute de Camelia Burghele nu doar ca repere identitare culturale, ci și ca o pledoarie pentru alimentația și bucătăria tradițională locală.

Reamintim că Sălajul nu avea o asemenea abordare antropologică, foarte vizată, în contextul globalizării, patrimonializării UNESCO, conservării identității culturale, în toată Europa civilizată. Mai mult, niciun județ din țară nu dispune încă de un asemenea studiu vast și multidisciplinar, în zece volume înseriate, deci proiectul Cameliei Burghele are șansa unui proiect-pilot prin care se dorește conservarea și valorificarea patrimoniului cultural etnografic local.

Odată cu volumul „De la vrajă la vrăjeală”, apărut la prestigioasa editură a Institutului European, Iași, Camelia Burghele face trecerea de la magia tradițională la cea modernă, contemporană, dar și de la studiile de etnografie locală la cele de antropologie culturală.

Cităm din recenzia d-nei academician Sabina Ispas: „Camelia Burghele este o personalitate recunoscută a generației sale, deja consacrată (printre altele prin monumentala serie Satele sălăjene și poveștile lor, numărând deja zece volume). E o „pasăre rară” care merită răsplata recunoașterii pentru o muncă asiduă depusă cu dăruire, înțelepciune și... știință. Studiile sale etnologice de magie terapeutică și comportament cultural în satul tradițional i-au deschis orizonturile spre antropologia culturală, unde, iată, pune sub lupă structuri magice contemporane cu întregul lor context contemporan. Volumul De la vrajă la vrăjeală marchează trecerea etnologului Camelia Burghele la studiile de antropologie urbană, pentru care percepția supranaturalului are o structură aparte, surprinsă de autoare cu acuratețea unui „senior” în ale analizei diacronice, confirmând încă o dată valoarea unui cercetător de excepție”.

Comentariile celorlalți

angajatu de la muzeu pe 12.03.2018 la 16:11
Doamna Burghele trebuie sa fie director la Muzeul Judetean dar politicul si-a bagat coada

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

14 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Săgetător
14 Decembrie 2018
Citeşte mai mult