Joi , 20 Aprilie 2017

Pomicultorii, în prag de dezastru

Temperaturile foarte scăzute din această perioadă afectează pomii fructiferi, viţa de vie şi culturile agricole. Gravitatea pagubelor va putea fi evaluată după trecerea valului de frig, anunţă specialiştii.

Frigul va afecta în mod sever culturile agricole. Însă, cei mai afectaţi vor fi pomii fructiferi, în special caişii şi cireşii, informează specialiştii. La ora actuală, judeţul Sălaj este în prag de dezastru, în condiţiile în care dacă temperatura  va scădea cu mai mult de două grade, ajungând la temperature de sub minus patru grade, fructele fi compromise, informează directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj Valentin Duca.

Cum protejăm pomii fructiferi de îngheţ?

Din cauza frigului, toate plantele au de suferit în această perioadă, însă cei mai afectaţi vor fi pomii fructiferi, înfloriţi, mai ales cireşii şi caişii. Pentru a reduce paguba, agricultorii sunt sfătuiţi să utilizeze anumite metode de protecţie contra îngheţurilor. Astfel, metode precum fumigaţia, ventilarea aerului sau aplicarea unor tratamente biochimice pot reduce în mod semnificativ efectele frigului asupra pomilor fructiferi, punctează inginerul Valentin Duca.

Metoda fumigaţiei se bazează pe principiul micşorării efectului radiaţiei nocturne cu ajutorul unui ecran protector de fum, de durată limitată, generat de o substanţă fumigenă. Perdeaua de fum împiedică răcirea solului şi a pomilor, reducând efectul radiaţiei nocturne.

Se recomandă folosirea unor substanţe care să producă un fum persistent în jurul pomilor. Aerosolii produşi trebuie să fie de culoare albă, întrucât au o mai mare putere de reflecţie şi împiedică astfel producerea radiaţiei nocturne.

 

Ecranele de nori artificiali de fum se formează prin arderea a 80-100 grămezi/ha, confecţionate din material fumigen (paie umezite, talaş, ramuri tăiate, rumeguş), la care se adaugă reziduuri de petrol. Se pot folosi vase speciale în care se pune un amestec format din patru părţi turbă, o parte smoală şi o parte reziduuri de petrol, sau patru părţi rumeguş şi o parte smoală. Se pot utiliza şi reziduurile din gospodărie.

Încălzirea aerului din livadă se poate realiza cu ajutorul unor sobiţe speciale, arzătoare sau instalaţii emiţătoare de radiaţii infraroşii. Încălzirea se poate executa cu combustibil (reziduuri de petrol, motorină, ţiţei etc.) sau prin curent electric. O sobiţă de mărime mijlocie poate încălzi o suprafaţă de circa 50 metri pătrați, ceea ce înseamnă că un număr de 150-200 de sobiţe/ha pot proteja pomii până la temperaturile de -6…-7° grade Celsius. Sobiţele trebuie aşezate în zigzag, explică specialiştii.

Indiferent de modul cum se realizează, încălzirea aerului determină formarea curenţilor de convecţie. Aerul cald se ridică până ce întâlneşte un alt strat de aer având aceleaşi temperaturi şi densitate, fiind înlocuit de cel rece din zonele neîncălzite. În acest mod se elimină inversiunile termice de radiaţie.

O altă metodă de protejare a pomilor fructiferi împotriva îngheţului este ventilarea aerului. Metoda ventilării aerului constă în amestecarea păturilor răcite din imediata vecinătate a solului cu cele mai calde de deasupra, urmărindu-se eliminarea inversiunii termice. Principiul de ventilare se bazează pe constatarea că inversiunea de radiaţie se produce în nopţile senine fără vânt şi că vântul care depăşeşte 4 m/sec o distruge. Ventilarea aerului se execută cu ajutorul unor ventilatoare speciale de mare capacitate, care se instalează la capătul parcelelor. Un ventilator protejează în medie 4 hectare de livadă. Ventilatoarele sunt eficace în văile înguste, unde drenează masele de aer rece, reliefează specialiştii în domeniu.

De asemenea, pomii fructiferi pot fi protejaţi împotriva îngheţurilor prin mărirea umidităţii aerului. Această metodă presupune utilizarea unor aspersoare care pulverizează apa în atmosferă, ridicând temperatura aerului cu 2-4 grade Celsius.

Protecţia pomilor fructiferi împotriva brumelor şi a îngheţurilor se poate efectua şi prin metode indirect, precum aplicarea unor tratamente biochimice, menţionează directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj.

Însă, neplăcerile cauzate de îngheţ nu se rezumă doar la culturile de pomi fructiferi. Legumicultorii traversează şi ei o perioadă dificilă, din cauza frigului, unii neputând cultiva plantele în sere şi solarii, ceea ce înseamnă întârzieri şi la perioada de recoltare, adaugă directorul. Alt domeniu sever afectat este viticultura, în condiţiile în care în această perioadă lăstarii de viţă de vie au o înălţime de aproximativ 3-5 centimetri şi sunt vulnerabili la frig.

Pe de altă parte, schimbările bruşte de temperatură favorizează apariţia bolilor şi a dăunătorilor, avertizează specialiştii. În consecinţă, este cert că vremea capricioasă din această perioadă va cauza pagube agricultorilor sălăjeni. Ca atare, este foarte posibil să ne confruntăm cu un nou val de scumpiri al produselor alimentare, în special în sectorul fructe şi legume.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Ianuarie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Berbec
22 Ianuarie 2019
Citeşte mai mult