Vineri , 7 Septembrie 2018

PNL Sălaj : „A început apocalipsa în zootehnie”

Atentat la securitatea economică a României cu consecinţe catastrofale - aşa au catalogat reprezentanţii Partidului Naţional Liberal situaţia actuală provocată de pesta porcină africană. Mai mult decât atât, situaţia la care s-a ajuns în urma gestionării acestei boli este asemănat cu o apocalipsă pentru zootehnia României.

Afirmaţiile au fost făcute de către deputatul Lucian Bode, preşedintele PNL Sălaj, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la sediul partidului, în prezenţa europarlamentarului Daniel Buda.

 

Problemele semnalate au fost cele cu privire la efectele devastatoare ale pestei porcine africane, care în opinia lui Bode au fost tratate cu superficialitate de Guvernul României. „În debutul acestei sesiuni parlamentare, PNL împreună cu partenerii din opoziţie, au încercat să repună pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor dezbaterea celor mai arzătoare subiecte aflate pe agenda publică. Astfel, am introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor constituirea unei comisii de anchetă privind verificarea modului prin care autorităţile statului român au pus  în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al PPA. După semnalarea primului focar în România, autorităţile şi-au demonstrat limita incompetenţei. Pe de o parte au schimbat în rău legislaţia, iar pe de altă parte acţiunile lor consider că sunt congruente cu „penalul”. De altfel, Parchetul General instrumentează un dosar in-rem cu privire la modul în care au acţionat sau, mai bine zis, nu au acţionat autorităţile în acest sens, România înregistrând astfel cea mai rapidă creștere a numărului de focare din toate ţările Europene, arătând astfel că autorităţile responsabile sunt depăşite de situaţie”, a precizat Lucian Bode, deputat PNL Sălaj.

 

Daniel Buda: „Autoritățile românești au fost din nou luate prin surprindere în criza pestei porcine africane”

 

Europarlamentarul Daniel Buda este de părere că România a ajuns în topul țărilor afectate de pestă porcină africană din cauza incapacităţii autorităților de a gestiona această situație extrem de gravă. „Cea mai dificilă problemă de gestionat a României de după război încoace, pentru că n-am avut o molimă atât de mare de la al Doilea Război Mondial până acum, este criza pestei porcine africane care decimează populația de porcine din România. Medicii veterinari aseamănă această boală cu ceea ce înseamnă ebola pentru oameni, despre care spun că este similară din cauza dificultăților majore de a o putea stăpâni, având în vedere capacitatea acestui virus de răspândire rapidă. Autoritățile românești au fost din nou luate prin surprindere în criza pestei porcine africane, deși de știa de mai bine de trei ani că există pericolul apariției și răspândirii acestui virus”, a precizat europarlamentarul Daniel Buda.

Parlamentul European s-a implicat în problema cu care se confruntă România, însă autorităţile din ţara noastră au refuzat acest sprijin logistic, susţine europarlamentarul sălăjean. „Există experți la îndemâna Comisiei care aveau posibilitatea, dacă erau chemați și erau ascultați. Din informațiile pe care le am eu, au fost chemați în România, a venit în România un expert din Italia care le-a spus ce să facă, dar nu au luat în considerare nimic din ce le-a spus și a plecat acasă, pentru că nu avea niciun rost să mai rămână în România”, a completat Daniel Buda.

 

Ajutorul financiar european este limitat și vine peste 13 luni

 

Potrivit oficialului de la Bruxelles, banii care vor veni sunt într-o limită de 50 până la 70 la sută, pentru că regulamentele europene (Regulamentul 1308/2013 și Regulamentul 652/2014) limitează aceste sume. Pe de altă parte, acești bani vor veni doar la 13 luni după ce se va încheia practic focarul, deci acești bani nu vor deveni realitate în România în momentul de față. „Cu alte cuvinte, în loc să folosim acești bani pentru a moderniza școlile, pentru că vedeți foarte bine că începe școala și avem mii de școli în România care încă au wc în curte, în loc să băgăm acești bani în spitale, noi dăm bani pentru a plăti consecințele dezastruoase ale acțiunilor autorităţilor”, a mai spus europarlamentarul sălăjean Daniel Buda. 

Comentariile celorlalți

ion pe 07.09.2018 la 16:17
droguri ceva n-ati gait dle Bode?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

23 Iulie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Taur
23 Iulie 2019
Citeşte mai mult