Joi , 13 Iulie 2017

Pieţele din Orientul Mijlociu, blocate

Fermierii sălăjeni se confruntă cu dificultăţi severe în ceea ce priveşte exportul animalelor. La ora actuală, pieţele din ţările arabe, colacul de salvare al crescătorilor de ovine, sunt blocate.

În ultimii ani, efectivul de animale al crescătorilor de ovine din judeţ a crescut semnificativ, astfel că la ora actuală peste 200.000 de animale aşteaptă să fie valorificate. Însă pieţele din Orientul Mijlociu sunt blocate. În aceste condiţii, fermierii sunt nevoiţi să vândă animalele mult sub preţul de producţie, iar oile din Sălaj aşteaptă, alături de sutele de mii de animale din alte judeţe, deblocarea pieţelor la îngrăşătoriile din Constanţa. În prag de dezastru, fermierilor nu le rămâne decât să spere la implicarea statului român pentru a se rezolva problema exportului şi să se orienteze spre asociere, astfel încât să poată avea control asupra produselor pe care le deţin şi valorificarea acestora, precizează Inginerul Nicolae Ţap, preşedintele Asociaţiei Ovis Sălaj şi vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Romovis.

„Am avut foarte mari perspective de a vinde mielul şi oaia reformă. Noi, cei de la federaţie, în discuţiile noastre cu societăţile care duc mieii în ţările arabe, am avut piaţa deschisă pe Iordania. În urmă cu aproximativ o lună s-a închis piaţa Iordaniei. Alţii spun că este un joc economic, dar noi ştim că nu ne putem vinde marfa. Era în discuţie deschiderea pieţei Arabiei Saudite. Dacă puteam să o deschidem propriu-zis, era o piaţă pe termen lung”, relatează Nicolae Ţap.

“La discuţia cu ei spuneau că noi de ce nu am mers la ei să încheiem contracte. Astăzi, am mers la ei, dar n-au venit ei la noi să ducă marfa”, a continuat Nicolae Ţap.

Nu este pentru prima dată când dificultăţile cu care se confruntă fermierii din sectorul ovin au fost făcute publice. La Conferinţa Naţională a Agricultorilor, eveniment organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România la sfârşitul lunii mai, Ionica Nechifor, secretar general al Romovis, a declarat că în cei zece ani de la integrarea în Uniunea Europeană, la nivel naţional, efectivul de ovine a crescut cu 40 la sută, dar preţul de valorificare a produselor s-a diminuat cu 60 la sută.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Ianuarie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Peşti
22 Ianuarie 2019
Citeşte mai mult