Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Marţi , 20 Iunie , 2017

Piaţa imobiliară din Sălaj, neatractivă

de Cioban Smaranda

În 2017, piaţa imobiliară din Sălaj s-a dovedit a fi printre cele mai neatractive din ţară. Potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Sălaj este judeţul în care s-au înregistrat cele mai puţine vânzări.

Sălaj, judeţul cu cele mai puţine vânzări în 2017

Dacă în unele judeţe ale ţării se observă o accelerare a preţurilor locuinţelor alimentată de cererea în creştere pentru creditele ipotecare Prima Casă, în judeţul Sălaj se observă o stagnare a pieţei imobiliare. Astfel, Sălaj este judeţul care a înregistrat cele mai puţine vânzări imobiliare în primele cinci luni ale anului 2017, respectiv 1.566. La nivel naţional, în primele cinci luni ale anului 2017 s-au înregistrat peste 60.000 de vânzări imobiliare.

O statistică dată publicităţii de ANCPI arată că la nivelul întregii ţări, în luna mai 2017, au fost vândute peste 60.000 de imobile. În aceeaşi lună, în Sălaj au fost vândute 456 de imobile, dintre care 143 au fost terenuri agricole situate în extravilan, 107 terenuri în intravilan, 128 terenuri cu construcţii în intravilan, 75 unităţi individuale şi trei terenuri neagricole situate în extravilan.  În luna mai, Sălajul ocupa locul secund în topul judeţelor cu cele mai puţine vânzări efectuate, primul loc fiind ocupat de Gorj.

La nivelul judeţului Sălaj, în anul curent, cele mai puţine vânzări s-au înregistrat în luna ianuarie, când au fost comercializate 37 de terenuri situate în extravilan, 110 terenuri în intravilan şi 26 de unităţi individuale. Cu totalul de 173 de imobile vândute, judeţul Sălaj se afla pe locul secund al topului celor mai neatractive pieţe imobiliare în luna ianuarie, fiind surclasat de Teleorman.

De asemenea, din datele publicate de ANCPI se observă că în Sălaj numărul de ipoteci pentru perioada ianuarie-mai 2017 a fost cel mai scăzut din ţară, respectiv 345. Cel mai mic număr a fost înregistrat în luna ianuarie, respectiv 31, iar cel mai mare în februarie -  91.

Numărul redus al vânzărilor şi al ipotecilor este un indiciu că piaţa imobiliară din judeţul Sălaj este neatractivă, sălăjenii fiind rezervaţi în ceea ce priveşte achiziţionarea de terenuri şi imobile. În plus, datele privind vânzarea terenurilor din intravilan, atât cele cu construcţii, cât şi cele fără construcţii şi a unităţilor individuale ar putea semnala puterea scăzută de cumpărare a sălăjenilor. Luând în considerare că atractivitatea unei pieţe imobiliare poate fi corelată cu înregistrarea imobilelor, în contextul în care imobilele întabulate sunt singurele care pot fi înstrăinate, este foarte probabil ca datele publicate de ANCPI să fie influenţate de numărul redus al proprietăţilor şi terenurilor întabulate.