Joi , 5 Martie 2020

Petiție pentru decontarea navetei elevilor

 

Consiliul Județean al Elevilor Sălaj, unica structură reprezentativă a elevilor din județ, susține echitatea și gratuitatea în sistemul educațional sălăjean, motiv pentru care a inițiat o petiție prin care cerem Consiliilor Locale, acordarea unui fond compelementar decontării abonamentului de transport prin finanțarea complementară.

Potrivit unui comunicat de presă, dacă între anii 2011 și 2013, elevilor li se deconta integral suma plătită către operatorul de transport, care avea valoarea standard a unui abonament, în anul 2012, s-a constatat că suma necesară decontării navetei elevilor, de aproximativ 140 de milioane lei, era de șapte ori mai mare decât suma prevăzută în buget. Astfel, în anul 2013 a fost adoptată o ordonanță de urgență, prin care s-a stabilit că elevilor li se va deconta o sumă fixă, în funcție de numărul de kilometri dintre domiciliu și unitatea de învățământ, indiferent de prețurile practicate de transportatori.

Așa se face că în prezent, sumele decontate nu acoperă costul real al transportului, elevii fiind puși în situația de a suporta costurile suplimentare din veniturile familiei.

 

În urma chestionării a 921 de elevi sălăjeni navetiști, beneficiari primari ai educației, s-a stabilit că mai mult de jumătate dintre ei au primit între 30 și 50% din prețul real al abonamentului și că unui singur elev i s-a făcut decontul integral. Alți 27% dintre navetiști au primit mai puțin de 30% din prețul abonamentului.

"Pentru 23 km se deconteaza 80-90 lei, costul real al transportului fiind 220 lei, elevului suportând lunar 130-140 lei din bugetul familiei. Această problemă ar putea fi soluționată prin acordarea unor fonduri complementare de către Consiliile Locale. În acest fel, toți elevii navetiști ar beneficia de accesul gratuit la educației, iar rata abandonului școlar ar scădea semnificativ. Această măsură ar asigura o creștere a nivelului de echitate în mediul școlar și ne-am indrepta spre o democrație adevărată", se arată în comunicatul de presă.

 

Ca urmare, Consiliul Județean al Elevilor Sălaj a inițiat o petiție intitulată "Calea spre educație", ce a strâns în până în prezent aproape 600 de semnături. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

04 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Rac
04 Aprilie 2020
Citeşte mai mult