Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Marţi , 26 Septembrie , 2017

Peste 6600 de carduri de sănătate în Sălaj

de Cioban Smaranda

În următoarele zile, peste 6600 de sălăjeni vor primi cardurile naţionale de sănătate. Cardurile naţionale de sănătate au rolul de a confirma calitatea de asigurat/neasigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Cea de-a patra tranşă a cardurilor naţionale de sănătate va ajunge în scurt timp la beneficiari, informează reprezentantul conducerii Casei Judeţene de Sănătate Sălaj, preşedinte director general doctor farmacist Olga Stana:

” Facem cunoscut opiniei publice că pe data de 20 septembrie 2017, respectând procedurile specifice de predare-primire a cardurilor naţionale, au fost ridicate  de la Compania Naţională Imprimeria Naţională S.A şi predate  la Compania Natională Poşta Română S.A, în vederea  distribuirii către asiguraţi, un număr de 6685 carduri, beneficiarii fiind asiguraţii care nu au dispus de acest document electronic până acum. De asemenea, facem precizarea că persoanele care nu au intrat încă în posesia cardului naţional, dar au calitatea de asigurat beneficiază în condiţiile legii, de toate serviciile medicale, medicamente, dispozitive medicale etc. cuprinse în pachetul de bază. Calitatea de asigurat se dovedeşte prin interogarea PIAS – Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate), iar furnizorii de servicii medicale au obligaţia interogării acestui instrument”, a declarat dr farmacist Olga Stana.

“De asemenea, CAS Sălaj anunţă că s-au tipărit 442 carduri – duplicat, pentru persoanele care le-au declarat pierdute/distruse/ furate (şi au achitat suma de 14, 87 lei), urmând să le primească la domiciliu, conform procedurii”, a adăugat preşedintele director general CJAS Sălaj, Olga Stana.

“ Cardurile naţionale se emit din oficiu, prin extrageri periodice din registrul național de evidență a asiguraților. Comenzile se dau centralizat, la nivel național, către Compania Natională Imprimeria Naţională S.A, iar personalizarea se face de către Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice (Centrul Naţional Unic) din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte (conf. HG 900/2012), pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani și/sau cele care dobândesc calitatea de asigurat, asigurații urmând a le primi prin intermediul serviciilor poștale. Operatorul de servicii poştale prin care se realizează distribuţia cardurilor naţionale trebuie să asigure minimum două prezentări la adresa de domiciliu a asiguratului pentru predarea acestora titularilor. Înmânarea cardurilor se face numai pe bază de semnătură și de act de identitate (al titularului sau al persoanei desemnate să o reprezinte). Este interzisă înmânarea cardurilor de sănătate unor terți, fără ca aceștia să fie împuterniciți, sau să fie lăsate în cutiile poștale”, expune un comunicat de presă remis de Casa Judeţeană de Sănătate.

În cazul în care nu li s-a emis (tipărit) cardul de sănatate, asiguraţii pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestui document, în baza calității de asigurat, cardul de sănătate constituind un instrument de confirmare a prestării serviciilor de către furnizorii de servicii medicale şi a calităţii de asigurat.

În total, în judeţul Sălaj au fost distribuite 179.853 carduri de sănătate. Conform ultimelor estimări, în judeţul Sălaj sunt  187.974 de asiguraţi, dintre care 46.596 sunt copii.