Luni , 2 Octombrie 2017

Peste 250 de profesori au pichetat Prefectura. Ce nemulţumiri au aceştia

 Peste 250 de profesori sălăjeni au pichetat luni, 2 octombrie, sediul Prefecturii. Ei sunt nemulţumiţi de modul în care sunt tratate problemele sistemului educaţional şi ale salariaţilor din învăţământ. 

Nemulţumirile profesorilor sunt legate, în principal, de poziţionarea funcţiilor didactice în grilele Legii Salarizării. Conform prevederilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, coeficientul maxim la care poate ajunge un profesor care are o vechime de peste 25 de ani în învăţământ este de 2,76, pe o scară ierarhică de la 1 la 12. Consecinţa directă a poziţionării în ultimul sfert al grilei de salarizare va fi neatragerea tinerilor performanţi către cariera didactică”, se arată în lista cu revendicările celor 4.000 de sindicalişti din unităţile de învăţământ din judeţul Sălaj.

De asemenea, profesorii mai semnalează ca fiind problematică necuprinderea, în dispreţul legilor în vigoare, în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 a sumelor necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti. Dascălii sunt nemulţumiţi, în acelaşi timp, de anularea majorării salariale de 20 la sută promisă începând cu 1 iulie 2017.

Cât despre calculul incorect al sporurilor, dascălii spun că deşi conform H.G nr. 38/2017 salariile de bază s-au majorat de la 1 ianuarie 2017, în medie, cu 15 la sută, în realitate, prin calcularea sporurilor şi indemnizaţiilor la salariile de bază din luna decembrie 2016, are loc o diminuare a drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic. În lista cu revendicări se mai regăsesc aspecte legate de tergiversarea elaborării proiectului unei noi legi a educaţiei, a programelor şcolare care sunt învechite şi neadaptate cerinţelor de pe piaţa muncii, subfinanţarea educaţiei, cuantumul pensiilor celor care au lucrat în învăţământ, acestea situându-se în jurul sumei de 1.500 de lei.

Liderul de sindicat Eusebiu Lehene, a înmânat prefectului judeţului Sălaj, Florin Florian, lista cu revendicările pe care cei 4.000 de sindicalişti sălăjeni le au. În principal, aceasta se referă la anularea majorării cu 10 la sută începând cu 1 iulie 2017. „A fost o acţiune reuşită, la care au luat parte aproximativ 250 de salariaţi din învăţământ. A fost, însă, o primă acţiune pentru că soluţionarea problemelor noastre nu este de competenţa Prefecturii, ci este de competenţa Guvernului.  Problemele esenţiale sunt cele salariale, pentru că nu trebuie să uităm că poziţia în Legea Salarizării este una care ne nedreptăţeşte. Probleme sunt în legătură cu plata sentinţelor judecătoreşti şi a dobânzilor, dar probleme sunt, în acelaşi timp, în interiorul legii, în modificarea în sensul debirocratizării acestei legi, în modificări curriculare care trebuiesc făcute în învăţământ, în descongestionarea programelor şcolare, în reconfigurarea parcursului profesional atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice, pentru că ne dorim cu toţii un învăţământ de performanţă, un învăţământ care, din păcate, cu actuala finanţare nu se poate realiza”, precizează Eusebiu Lehene, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Sălaj.

După acest semnal de alarmă profesorii aşteaptă un răspuns din partea guvernanţilor. În cazul în care nu se va materializa nicio promisiune, sindicaliştii vor recurge la noi acţiuni.

„Aşteptăm rectificarea de buget să vedem în ce măsură sunt asigurate resursele financiare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, soluţionarea problemei dobânzilor, soluţionarea problemei finanţării unităţilor de învăţământ, deoarece ni s-a promis că finanţarea actuală prin intermediul administraţiilor locale va fi modificată şi vom avea o finanţare directă, prin intermediul Inspectoratelor Şcolare. Au apărut situaţii în care, din cauza disfuncţionalităţilor din administraţia publică locală, salariaţii din învăţământ nu şi-au putut lua salariile”, a completat Eusebiu Lehene.

Pentru zilele de 4 şi 5 octombrie, reprezentanţii sindicatelor au anunţat pichetarea sediului Guvernului, la Bucureşti. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Septembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
25 Septembrie 2018
Citeşte mai mult