Vineri , 16 Iunie 2017

Pesta porcină africană, din nou în atenţia DSVSA

Direcţia Sanitar Veterinară Sălaj a luat măsurile necesare pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine africane, după ce săptămâna trecută a fost confirmat un caz de pestă porcină în Ucraina, la 20 de kilometri de graniţa cu România.

După ce săptămâna trecută autorităţile din Ucraina au confirmat un caz de pestă porcină africană, judeţele din Nord-Vestul ţării, inclusiv județul Sălaj, sunt în stare de alertă. În consecinţă, porcii mistreţi din fondurile de vânătoare din judeţ sunt monitorizaţi astfel încât orice potenţial caz să poată fi depistat în cel mai scurt timp, iar animalul să fie izolat pentru ca boala să nu se răspândească, a explicat directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare Sălaj, Petre Firicel.

„La acest moment, DSVSA Sălaj este în stare de alertă maximă şi măsurile întreprinse de noi sunt cele prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 830/2016, măsuri care fac parte din Programul naţional de supraveghere, prevenire şi combatere a pestei porcine africane. Aceste măsuri sunt stipulate pe trei mari paliere. În primul rând, este vorba despre informarea şi instruirea celor 33 de fonduri de vânătoare din judeţ care s-a concretizat în convocarea unei întâlniri unde am prezentat toate aspectele legate de pesta porcină africană, de modalitatea de recoltare de probe şi trimiterea lor în cadrul Laboratorului Sanitar Sălaj, precum şi de modalitatea noastră de colaborare: rapidă, eficientă şi de aplicare a tuturor măsurilor în cazul apariţiei de suspiciuni sau de mortalitate la porcii mistreţi. Al doilea palier se referă la exploataţiile comerciale. În acest sens, am avut o întâlnire cu cei 15 administratori înregistraţi ai exploataţiilor comerciale de porcine care a vizat în principal aplicarea măsurilor de biosecuritate şi de supraveghere. Al treilea palier constă în informarea şi comunicarea la nivelul gospodăriilor individuale”, a declarat directorul executiv Petre Firicel.

De reţinut că pesta porcină africană este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de față, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine. Rata de mortalitate a bolii este deseori de sută la sută în cazul porcinelor domestice. Boala nu se transmite la om.

Autorităţile vor menţine starea de alertă până când focarele din proximitatea României vor fi eradicate. Precizăm că în ultimii ani autorităţile au transmis în repetate rânduri alerte de acest gen, directorul DSVSA Sălaj afirmând că judeţele din Nord-Vestul ţării au fost de mai multe ori în stare de alertă după ce în Ucraina sau în ţările din proximitate s-au identificat cazuri de pestă porcină africană.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei