Joi , 28 Februarie 2019

Pesta porcină africană dă o lovitură fermierilor sălăjeni

 Singurul procesator de carne de porc din județul Sălaj a anunțat că nu se va înscrie în acest an în programul pentru susținerea raselor de suine românești Bazna și Mangalița. Firma în cauză a refuzat să încheie contracte cu furnizorii și crescătorii locale ca urmare a diferenței considerabile dintre prețul pe care ar trebui să îl achite fermierilor și cel al pieței, dar și a apariției de focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației, a declarat Valentin Duca, directorul Direcției Agricole Sălaj.

Potrivit spuselor sale, înscrierea în programul amintit îl obligă pe procesator să plătească fermierilor 11 lei/kg de carne în viu, pentru porcii cu greutate minimă de 130 kg. Asta în condițiile în care pe piață, prețul a ajuns la 3,5-4 lei/kg.

“Există procesatori care profită de situația de creată pe fondul apariției pestei porcine africane și plătesc foarte puțin pe kilogramul de carne de porc. În condițiile în care în Sălaj nu avem niciun procesator înscris, va trebui să găsim firme în județele limitrofe cu care fermierii să poată încheia contracte”, a menționat oficialul sălăjean.

Reprezetanțiul Direcției Agricole Sălaj susține că în acest an, în programul de susținere a raselor de suine românești – Bazna și Mangalița, s-a înscris un singur crescător de porci, față de 173 în 2018. Aproape jumătate dintre ei au fost declarați eligibili, beneficiind de un ajutor de minimis în valoare totală de 31.000 de lei.

În lipsa unui procesator înscris, niciun mic fermier nu va primi în mod gratuit purcei din rasele Mangalița și Bazna. Anul trecut, au fost livrate 124 de capete, către patru crescători. Conform datelor oficiale, în judeţul Sălaj există 16 complexe de creştere intensivă a porcilor, fiecare cu circa 1.800-2.000 de capete.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

17 Octombrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei