Miercuri , 16 Noiembrie 2016

„Pe urmele lui Marte”, o incursiune în lumea fascinantă a războinicilor și artizanilor din Antichitate

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău este gazda unei expoziţii tematice deosebite. Expoziţia „Pe urmele lui Marte. Războinici şi artizani de prestigiu în lumea antică” aduce în faţa publicului echipament militar antic grecesc, celtic şi germanic timpuriu.

Vernisajul expoziţiei „Pe urmele lui Marte. Războinici şi artizani de prestigiu în lumea antică“ a adus încântare în rândul publicului. Parte a proiectului cultural cu acelaşi nume, expoziţia prezintă costume militare antice greceşti, celtice şi germanice, fragmente de armură de zale şi solzi din fier şi un atelier de fierărie, după cum a explicat şeful Secţiei de Cercetare de la Muzeul de Istorie şi Artă Zalău, istoricul Horea Pop.

Totodată, în calitate de curator al expoziţiei, muzeograful Marius Ardelean de la Muzeul de Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş a oferit informaţii cu privire la exponatele prezentate. Astfel, expoziţia cuprinde 16 expoziţii originale şi replici ale acestora din patrimoniul muzeal al muzeelor implicate în acest proiect cultural. Printre exponate se numără şi cea mai veche cămaşă de zale descoperită pe teritoriul ţării noastre, fragmente din armuri de zale şi solzi din fier. Tot în cadrul expoziţiei sunt prezentate şi tehnici de realizare a armelor şi armurilor antice.

De asemenea, în cadrul expoziţiei vor fi organizate ateliere de confecţionat armură de zale şi solzi din fier şi un atelier de fierărie, coordonate de angajaţii muzeelor şi de membrii Asociaţiei Culturale Omnis Barbaria din Baia Mare.

Proiectul „Pe urmele lui Marte. Războinci şi Artizani de prestigiu în lumea antică” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi derulat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Judeţean Satu Mare, Asociaţia Culturală Omnis Barbaria (Satu Mare) şi Asociaţia HistArch (Baia Mare).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

12 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
12 Decembrie 2018
Citeşte mai mult