Miercuri , 31 Ianuarie 2018

Pastila de sănătate. Simptomatologia diabetului zaharat

 Diabetul zaharat este o boală cu evoluție cronică în cadrul căreia organismul nu poate folosi glucidele din alimentaţie. Glucoza este principala sursă de energie a organismului, dar pentru a putea fi utilizată, ea trebuie să pătrundă în celule. Pătrunderea glucozei în celule se face cu ajutorul insulinei, hormon secretat de pancreas. Despre simptomatologia diabetului zaharat ne vorbeşte medicul specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Daniela Zaharie.

„În perioadele anterioare şi raportat la anii precedenţi, din nefericire, numărul pacienţilor cu diabet este în creşetere, incidenţa diabetului fiind o problemă la nivel mondial. Ca simptomatologie, având mai multe tipuri de diabet zaharat, nu putem face o definire foarte clară sau sigură a simptomatologiei. Cea specifică, cunoscută de toată lumea: beau mai multă apă, urinez mai mult, mănânc mai mult, dar slăbesc, este specifică diabetului zaharat tip unu. Pentru pacienţii cu diabet de tip doi, simptomatologia nu poate să prezinte neapărat o problemă pentru că majoritatea sunt găsiţi de cele mai multe ori accidental, de medicina de familie sau cu ocazia unor controale periodice făcute la locul de muncă, sunt găsiţi cu glicemii modificate, glicemii care investigate, ne conduc la diagnosticul de diabet zaharat, fără ca pacientul să prezinte o anumită simptomatologie. Practic, nu-i supără nimic”, precizează dr. Daniela Zaharie, medic de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Verificarea glicemiei se poate face la un diabetic prin determinarea ei la un laborator, dar şi folosind un glucometru (automonitorizare). Aprecierea se face cunoscând valorile glicemiei între care se consideră că tratamentul este eficient. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

26 Aprilie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei