Luni , 3 Octombrie 2016

Partidele sălăjene se reformează cu Bogdan Ilea şi Liviu Balint

La alegerile parlamentare din acest an partidele sălăjene merg pe formula deja consacrată, a parlamentarilor deja în funcţie. Reforma de cadre se amână din nou în Sălaj. Pe liste vom vedea aceiaşi candidaţi.

 

La alegeri noi, tot „noi”

Nemulţumirile electoratului legate de clasa politică şi de reprezentanţii trimişi de partide în Parlamentul României, propagate în mare parte în mediul on-line, dar şi în stradă cu prilejul unor evenimente tragice precum Colectivul sau votul Senatului pe imunitatea lui Gabriel Oprea acuzat de moartea poliţistului Bogdan Gigină, nu au ecou în rândul partidelor sălăjene. Deşi nu s-au bătut în cuie listele de candidaţi, opţiunile făcute publice de partidele politice sălăjene arată că se preferă actualii parlamentari în detrimentul „înnoirii” politice. Toţi cei şase parlamentari sălăjeni, patru deputaţi şi doi senatori, se regăsesc în deschiderea listelor de candidaţi propuse de partide, pe locurile considerate eligibile. Primii care au anunţat că folosesc aceeaşi formulă au fost cei de la UDMR, respectiv Seres Denes primul pe lista pentru Camera Deputaţilor şi Alexandru Vegh primul pe lista pentru Senat. Liberalii au decis prin vot că lista lor pentru Camera Deputaţilor va fi deschisă de Lucian Bode, care candidează astfel pentru al treilea mandat. Pe surse, se pare că şi social-democraţii sălăjeni au optat pentru aceiaşi oameni pe care să-i trimită în Parlament, respectiv Iuliu Nosa la Camera Deputaţilor şi Gheorghe Pop la Senat. În ceea ce-l priveşte pe deputatul Mirel Taloş de la ALDE,  acesta a declarat pentru Sălăjeanul că încă nu s-au discutat candidaturile, dar că există în protocolul de fuziune PLR-PC  stipularea că actualii parlamentari primesc primul loc pe lista de candidaţi. Fiind singurul deputat ALDE de Sălaj, este de aşteptat ca tot el să deschidă lista pentru Camera Deputaţilor şi la alegerile din 11 decembrie.

Astfel, toţi parlamentarii în funcţie, indiferent de eficienţa lor ca reprezentanţi ai Sălajului în Parlamentul României, au cele mai mari şanse să ocupe cele şase mandate alocate judeţului nostru în viitorul legislativ.  Singurele nume noi care apar pe listele partidelor vin de la PNL şi PMP. La PNL, alături de deputatul Lucian Bode,  deschizător de listă la Senat va fi avocatul Bogdan Ilea.  La PMP, primul pe lista pentru Camera Deputaţilor este nominalizat preşedintele organizaţiei judeţene Liviu Balint.  Practic, cei doi pot fi consideraţi candidaţii cu care se reformează partidele sălăjene la alegerile parlamentare din  decembrie.

Cum se alocă mandatele de parlamentar

Pe legea alegerii Camerei Deputaţilor şi a Senatului, Sălajul beneficiază de numărul minim de mandate de parlamentar, respectiv patru deputaţi şi doi senatori. Calculele arată că pe votul politic din alegerile anterioare,  la Camera Deputaţilor vom avea sigur un reprezentant PSD, PNL şi UDMR. Al patrulea mandat de deputat va fi alocat la redistribuire, în funcţie de rezultate. Practic va fi o loterie, mandatul acesta putând fi obţinut de oricare dintre partidele care fac pragul electoral. În ceea ce priveşte Senatul, este greu de presupus că vreun partid sălăjean va reuşi să obţină majoritatea de 50 la sută plus 1 pentru a-şi securiza din prima un mandat de senator. Astfel că ambele mandate de senator intră la loteria redistribuirilor.

Comentariile celorlalți

Alfaman pe 04.10.2016 la 00:50
Numai cand ii vad mecla lu' Balint imi vine sa...rad. Cum draq a ajuns asta in politica si sef la Ambulanta?
como pe 03.10.2016 la 09:53
Sa faci o comparatie intre como si Bogdan Ilea mi separe o impietate. Ilea cel mai tanar decan de barou din tara,como pietarul fruntas la vanzarea pepenilor. Mai oameni buni ,ce se intampla cu noi ?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei