Duminică , 15 Octombrie 2017

Parlamentarii sălăjeni comentează criza din PSD

 Principalul partid de guvernare, PSD, trece prin a doua criză politică majoră de când a câştigat alegerile.

La zece luni de când a câştigat alegerile, PSD s-a aflat din nou într-un moment politic sensibil. Cel de-al doilea premier, Mihai Tudose, a cerut să fie lăsat să guverneze şi s-a dus în faţa colegilor săi cu o serie de nemulţumiri. Rezultatul: trei dintre miniştrii PSD şi-au dat demisia: Sevil Shhaideh - ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Rovana Plumb -  ministrul pentru Fonduri Europene şi Răzvan Cuc - ministrul Transporturilor.

Dar cum traduc situaţia din PSD reprezentanţii Sălajului în Parlamentul României? Iată ce declaraţii au făcut pentru Sălăjeanul.

Iuliu Nosa: „O mașină nu poate avea două comenzi”

„Nu e punctul de vedere al partidului, e punctul meu de vedere ca membru PSD. Categoric, nu mi-aș fi dorit să se ajungă în această situație, dar este limpede că o mașină nu poate avea două comenzi. În acest caz, în condițiile în care președintele partidului nu a putut deține funcția de prim-ministru, încredințând această responsabilitate unui coleg de-al nostru, vicepreședinte al partidului, cred că ar fi bine ca partea guvernamentală să rămână în zona primului ministru, iar partea politică să rămână în zona președintelui și a partidului. Cred că lucrurile trebuie să fie lămurite și să facem ceea ce am promis oamenilor: să guvernăm țara în folosul celor care ne-au acordat încredere”, a declarat, pentru Sălăjeanul, deputatul PSD Iuliu Nosa.

Seres Denes: „Se întâmplă lucruri nedorite”

„La ora actuală, în alianța de guvernare se întâmplă lucruri nedorite de nimeni. În aceste condiții ar trebui să ne concentrăm asupra guvernării, asupra realizării programelor, dat fiind faptul că sunt doi ani în care nu avem alegeri, doi ani care ar fi fost propice pentru a gândi o strategie, programe și înfăptuirea acestora la nivel național. Eu spun că aceste evenimente sunt de nedorit, sigur că sunt foarte multe elemente perturbatoare, precum aceste acțiuni ale DNA asupra miniștrilor, dar sper ca ei să treacă peste și să-și îndrepte rândurile și să se concentreze asupra a ceea ce au promis, ceea ce au formulat în programul de guvernare, cu preponderență pentru anul 2017-2018. Sper ca într-un viitor foarte apropiat această degringoladă, aceste valuri vor trece și-și vor rândui lucrurile în așa fel încât într-o atmosferă de muncă să poată realiza ceea ce au dorit și au promis”, a opinat deputatul Seres Denes, președintele UDMR Sălaj.

Lucian Bode: „Guvernul Tudose să plece acasă de mână cu Liviu Dragnea”

„Nebunia din PSD n-ar fi deloc interesantă pentru Partidul Național Liberal dacă nu ar afecta viața de zi cu zi a românilor. Ne uităm cu toții și nu înțelegem cum poate acest partid mare să-și bată joc de votul românilor în mai puțin de zece luni de la alegeri. Nu înțelegem setea de putere a lui Dragnea, nu înțelegem de ce Mihai Tudose nu și-a negociat de la început independența în ceea ce privește deciziile guvernamentale și nu înțelegem de ce pentru PSD acestea sunt prioritățile. Reglare de conturi între două clanuri: Dragnea, respectiv Tudose. Din punctul nostru de vedere nu este nicio diferență între Dragnea și Tudose. De aceea, acțiunile noastre de îndepărtare din fruntea țării, din conducerea țării a celor doi vor fi concentrate începând cu zilele următoare. Mai întâi, am strâns deja semnături pentru modificarea regulamentului de schimbare a președintelui Camerei Deputaților, pentru că, așa cum știți, printr-o decizie a Curții, au modificat Regulamentul tot PSD-ul, astfel încât nu poate fi schimbat președintele Camerei decât la propunerea grupului care l-a propus. Noi solicităm modificarea Regulamentului și cerem ca președintele Camerei Deputaților sau a Senatului, după caz, să poată fi schimbat la propunerea și cu semnătura unei treimi dintre parlamentari sau cel puțin a doi lideri de grup și, bineînțeles, cu votul majorității parlamentarilor. Pe de altă parte, nu vom ezita să depunem o moțiune de cenzură împotriva guvernului Tudose atâta timp cât miniștri penali, subliniez: miniștri penali fac parte din Guvern. Mai mult, observăm că partenerul de coaliție al PSD, și mă refer aici la ALDE, nici nu-și pune problema să-și retragă ministrul pentru Relația cu Parlamentul, aflat într-o situație similară cu cele două doamne ministru care și-au dat demisia. În aceste condiții, ținând cont și de performanțele la guvernare a PSD, pentru că ei n-au guvernat, s-au răfuit în cele 100 de zile de așa-zisă guvernare, Partidul Național Liberal ia în calcul foarte serios să depună la momentul potrivit o moțiune de cenzură, astfel încât guvernul Tudose să plece acasă, de mână cu Liviu Dragnea”, a declarat deputatul Lucian Bode, președintele PNL Sălaj.

Cristian Lungu: „Confruntarea din PSD nu s-a încheiat”

„PSD trece prin cea mai mare criză de la pierderea alegerilor din anul 2009, atunci când Mircea Geoană s-a crezut președinte pentru o noapte. Mihai Tudose, susținut de președintele Iohannis, pe de-o parte, și de baronii PSD Țuțuianu și Bădălău, pe de altă parte, a reușit să-l dărâme pe actualul șef al PSD. În opinia mea, confruntarea din PSD nu s-a încheiat. Vor urma o serie de lupte interne, dar după această înfrângere Liviu Dragnea va avea puține șanse să-și păstreze poziția de președinte al PSD. Cel mai probabil, în scurt timp vor fi alegeri interne, iar cel care deține poziția de șef al Executivului are mari șanse să devină și președinte al partidului” -  Vasile Cristian Lungu, senator PMP Sălaj.

Ceilalţi doi parlamentari sălăjeni nu au putut fi contactaţi sau nu au vrut să răspundă. Este vorba despre deputatul PSD Liviu Balint şi senatorul Gheorghe Pop (PSD).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei